Groene pc’s zijn veel goedkoper dan ‘normale’ pc’s

Wim De Geus
Wim De Geus, Directeur Ara Computers

Een computer kan zo veel duurzamer: minder gif, energie en afval. Daarom zoekt hetkanWel samen met het publiek, experts en onze partners Ode, Duurzaam Nieuws en Microsoft naar de groene pc. Ons doel is dat er met kerst 2010, de jaarlijkse verkooppiek in de retail, een groene pc in de winkels ligt.

Na de interviews met Kim Schoppink van Greenpeace en Niels Oskam van Rank a Brand begonnen wij ons enigszins bezorgd af te vragen: hoe haalbaar is de productie van een werkelijk groene pc? Gelukkig werden we via de website van Ode door reaguurder ‘Geraldo’ op het bedrijf Ara Computers gewezen. Dit bedrijf van ondernemer Wim de Geus bouwt groene pc’s op maat die minimaal 60% energiezuiniger zijn. Bovendien werkt het bedrijf met een zeer milieuvriendelijk recycling proces. Dat maakt Ara Computers tot een inspirerend voorbeeld voor ‘grote jongens’ als Toshiba, Sony en HP.

Hoe kwam je op het idee om zelf groene pc’s te maken?

Wim de Geus: “Ik werkte als relatietherapeut en sleutelde in mijn vrije tijd aan computers. Daarnaast hecht ik veel waarde aan een duurzamer wereld. Toen mijn zoon naar de basisschool ging, vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging en heb ik beide passies gecombineerd.
Eerst heb ik de hele productiecyclus van pc’s in kaart gebracht. Hierbij bleek dat er veel verliespunten in het proces waren. Grote computerbouwers hebben hun machines zo ingericht dat ze hoge volumes kunnen produceren. Dat maakt het vervangen van een onderdeel te kostbaar. Maar voor mij is het wel kostenrendabel om een of enkele componenten te vervangen. Zo kan ik pc’s energiezuiniger maken, ook bestaande computers. Het gebeurt wel dat mensen mij bellen en zeggen dat ze een nieuwe pc willen. Ik zeg dan: stuur de oude maar op. Ze krijgen dan ook de optie om hun bestaande pc te optimaliseren. Dit kan uitstekend, want voor de meest gebruikte toepassingen is de gewenste snelheid al bereikt.”

Wat voor groene pc’s bied jij?

Basis Klein Systeem
Basis Klein Systeem (Ara Computers)

“De wensen van gebruikers staan bij ons voorop. We willen systemen bouwen die alle verwachtingen waarmaken. Vervolgens zoeken we naar een oplossing die zo weinig mogelijk energie en materiaal verbruikt. Zo realiseren we bijvoorbeeld energiebesparingen van ruim 90% op computers voor thuisgebruik, met dezelfde prestaties als ‘normale’ pc’s. Daarnaast laten we het afval scheiden in de Benelux, tot op materiaalniveau, zodat het goed opnieuw te gebruiken is. Dat gebeurt met de juiste apparatuur en kennis van zaken. Bij ons weet je dus zeker dat er geen kinderen in Afrika ziek worden van de giftige stoffen in je afgedankte pc.”

Je levert werk-op-maat. Dat maakt de groene pc’s waarschijnlijk heel duur?

“Nou, onze pc’s kosten uiteindelijk veel minder dan ‘normale pc’s’. Je betaalt misschien twee tientjes meer bij de aanschaf van een gangbaar consumentenmodel, maar je verdient de volledige aanschafprijs in twee tot vijf jaar terug omdat ze zoveel energiezuiniger zijn. Je moet alleen wel langer wachten op je pc, omdat we ‘m op maat in elkaar zetten en elk onderdeel testen.”

Hoe ziet de ideale groene pc eruit voor jou?

“Dan denk ik aan computers met een universeel databoard en universele sloten. Gebruikers kunnen dan hun pc zelf eenvoudig upgraden: de videokaart, processor, harde schijf, noem maar op. Een computer kan dan ook makkelijk worden gebruikt voor andere toepassingen. Ik zie bijvoorbeeld een grote toekomst voor computers in de huiskamer. Dan kun je met kleine upgrades je pc het werk laten doen van andere apparaten zoals een settop box, BluRay-speler en HD recorder. Zo bespaar je met je pc op de productie van andere apparaten, wat al gauw €600,- scheelt.”

Wat kunnen de ‘grote jongens’ van jou leren?

Mini 2 8Watt Computer Wifi
Mini 2-8Watt Computer Wifi (Ara Computers)

“Er zou meer met upgrades gewerkt kunnen worden in plaats van standaard complete pc’s te vervangen. Het mooie aan computers is dat je onderdelen kunt vervangen. We hoeven dus geen nieuwe fiets te kopen als de band lek is. Plak de band, want het frame is nog geweldig! Maar dat betekent wel dat grote PC-bouwers op een andere manier naar winst gaan kijken, want een pc die na 2 jaar kapot is, is nu extra winst voor de verkopers en onderhouders. Als goede ondersteuning en garantie prioriteit zou zijn dan is het zaak om zo goed mogelijke producten te verkopen omdat herstel juist geld kost.

Verder kunnen grote pc fabrikanten meer rekening houden met energiezuinigheid bij de keuze van moederboorden en processoren. Wij laten zien dat je pc’s tientallen procenten zuiniger kunt maken met behoud van prestaties.”

Het interview met Wim de Geus maakt duidelijk dat een groene pc op maat al bestaat. Maar de duurzame impact van een groene pc is pas echt groot als consumenten hem in de winkel kunnen kopen. Help ons daarom mee met de ontwikkeling van een groene consumenten pc: kom naar onze gratis evenementen op 18 augustus en 15 september, waar Wim de Geus ook aanwezig zal zijn, en zorg dat er deze kerst een groene pc in de winkels ligt.

Lees ook:

Kim Schoppink (Greenpeace): “Een groene pc is heel hard nodig”

Met kerst een groene pc in de winkels

Special: groene pc

Over de schrijver

9 reacties op “Groene pc’s zijn veel goedkoper dan ‘normale’ pc’s”

 1. Ik ben ook groot voorstander van een PC zonder microsoft rommel. De bijdrage van Microsoft een voor mij een reden om niet mee te doen.
  Afgezien van de vele patches, zit Microsoft windows zo in elkaar dat d eprocessor an he twerk blijft, vooal bij oudere PC's, en een hard werkende procesor, kost meer energie.

  Wel is het zo dat nieuwe confectie PC's uit de winkel niet minder energie verstoken dan oudere, vooral omdat ze veel sneller zijn dan de oudere.
  dat is weer nodig omdat de nieuwere versie van Microsoft, weer extreem hoge eisen stelt aan de PC.

  Een Linux PC kan ook veel energie vragen.
  Maar linux is tenminste te krijgen in versimpelde versies die inderdaad minder snelle hardware vergen en toch redelijk snel zijn in het gebruik.

 2. Mensen mogen toch wel aardigheid hebben in het doorgaan van nieuwe ontwikkelingen? Ik zeg niet dat jIJ dat zegt hoor, ik voel die tendens een beetje op deze site, maar dat kan ik mis hebben. Zoek niet altijd in iets compleeet nieuws wat draait als je het neerzet, maar doe er zelf ook iets aan, maakt het alleen maar bevredigender. Een software idee: DE TINY VERSIES van de verschillende Linux adepten draait op machines waar Windows allang niet meer op kan draaien, zonder upgrades van de hardware whatsoever. DAAR zou wel naar gekeken kunnen en moeten .?. worden, want dat zijn vaak energieverslindende apparaten, nog. Daarin wat wijzigingen aanbrengen zou erg goed zijn. Kijk op de genoemde website en kijk uit dat je ogen er niet uitrollen ;)Voor vele gebruikers zijn deze uitgeklede versies meer dan genoeg, die zitten niet te wachten op een language-pack Koreaans. Mvg Hans

 3. Neven Curlin van de website en het bedrijf http://turtlestep.nl/ is een grote inspirator van mij dat wil ik nog vermeld hebben. Hij heeft de eerste echt groene pc willen ontwikkelen en heeft bijvoorbeeld de behuizing van hout gemaakt. Wij hebben contact, bespreken de ontwikkelingen en elkaars meetresultaten.

  Met vriendelijke groeten,

  Wim de Geus

  PS, de softwarematige kant van de zaak is erg interessant, de uiteindelijke focus ligt bij Ara Computers op hardware, wat mensen willen gebruiken als besturingssysteem is hun vrije keuze.
  Ik pleit er voor om hardware zo lang mogelijk te gebruiken, dat is het duurzaamste. Maar helaas kan het toch wel eens stuk gaan en dan is nieuwe hardware een noodzaak.

 4. Een groene pc had al veel langer in de winkels moeten liggen. Idd wat Koen zegt is waar. Iedere keer een update van Microsoft. Heb je zo juist een nieuwe pc/laptop gekocht, dan is die vervolgens na een poosje alweer verouderd. Pas geleden kwam windows 7 uit en begin 2011 staat windows 8 in de startblokken. Met de ontwikkeling van smartphones gaat het idem dito. Je koopt iets en voordat je de winkel uitloopt met de doos is er alweer wat nieuws. Fabrikanten en detailhandel maken het de consument bovendien ook nog steeds lastig met producten die niet 'compatibel' zijn onderling met snoertjes, software en apparaten.

  1. Het is niet het probleem van de versies, het is het probleem van de grootte van die versies. Draai Linux! Als eerder gezegd. Echt, mijn Ubuntu Lucid Lynx (v10.04) draait als een zonnetje, geen Windows op mijn PC meer waar ik bijna wordt gedwongen om van Google, Windows Live en weet ik wat voor ellende gebruik te moeten maken. Het disablen daar kost meer tijd en hoofdpijn dan het enablen van dat wat IK wil hebben in mijn Ubuntu-Lucid.
   Er zijn velen die nu nog draaien op oudere versies die incl. de updates uitstekend voldoen. Overigens zijn bij caloamiteiten de updates enorm snel voorhanden, iedereen helpt mee!
   Mvg Hans

 5. Ik vind het streven naar zuinigere en meer duurzame computers een prima streven!

  Maar (tja, ik ben een Hollander) ik snap niet waarom Microsoft partner is in dit project.

  Door het steeds updaten van Windows zijn de mensen genoodzaakt om steeds vaker een nieuwe pc te kopen.

  Dus, idee prima! Uitvoering mag iets anders.

  Succes verder.

  1. Waarom moet je een nieuwe pc kopen om een nieuwer systeem te laten draaien? ik heb net een volledig nieuw systeem op een oude pc geinstalleerd. Geen vuiltje aan de lucht, dus dat HOEFT niet. Het is volgens mij meer dat mensen vinden dat ze met hun 'bak' niet meer bij hun vrienden aan kunnen komen en daarom een nieuwe pc kopen.

  2. Helemaal 300% mee eens, ik zou meteen willen voorstellen dit samen met Canonical (ZA) te doen. Of een andere linux freesource distributeur, je hebt er vele. De overeenkomst van hen allen is dat de software veel en veel minder ruimte inneemt dan die van Microsoft en dat je daarna alle add-ons, add-ins en plugins kunt installeren die je maar wilt, en allemaal freeware / freesource. Ik ben zelf Ubuntu-fan en maak dan ook deel uit van de community, alleen dat al is een reden om dit te willen. Ik ben al vele malen in no time uit de brand geholpen door de zg "geeks" en "nerds", die zeer welwillend zijn de gemiddelde gebruiker te helpen bij bugs of storingen. Internationaal! Wat ook weer het begrip voor elkaar op vele niveaus dichterbij brengt. De Linux communities zijn echt geweldig. Ook in de fase naar een nieuwe distributie kan je op vele wijzen je inbreng laten horen en in vele gevallen zie je dat op enig moment ook terug, als het zinnig is. En alles zo veel als mogelijk gratis. DAT zou een groene PC meteen onder die enkele extra tientjes trekken die worden genoemd.

   Mvg
   Hans

Reacties zijn uitgeschakeld.