Luistertip: deze groene podcasts wil je niet missen

Podcasts worden steeds populairder. En of je ze nu luistert tijdens het wandelen of fietsen, gewoon lekker op de bank, of tijdens het koken, eigenlijk is elk moment een geschikt moment. Podcasts zijn niet alleen vermakelijk, maar kunnen ook erg leerzaam en nuttig zijn. In dit artikel delen wij onze favoriete groene podcasts om jou wat duurzame inspiratie te geven. Natuurlijk horen we ook graag wat jouw favoriet is!

Heerlijk Minimaliseren & Groene wegen

We trappen af met een groene podcast waarbij je eigenlijk twee podcasts in één krijgt. In de eerste afleveringen vertelt Gera van den Berg je meer over minimaliseren. Zou jij wel eens willen leven met wat minder spullen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Of vraag je je af waarom je überhaupt zou beginnen met minimaliseren? Luister dan naar het antwoord op al deze vragen. In het tweede deel van de podcast gaan Marco & Gera van den Berg samen in gesprek met duurzame experts, zoals Dirk Groot (Zwerfinator), Babette Porcelijn, Marjolein Jonker en Marieke Eyskoot.

Voedselboscast van Frank Corter en Marieke Karssen

Frank Corter en Marieke Karssen zijn erg enthousiast over voedselbossen. Zo enthousiast, dat ze er een groene podcast over maken en in gesprek gaan met andere voedselbospioniers. Natuurlijk leer je eerst Marieke en Frank kennen. In de eerste aflevering vertellen ze hoe zij tegen de toekomst van de landbouw en de voedselvoorziening aankijken. Uiteraard leggen ze ook uit wat een voedselbos precies is. Daarna volgen afleveringen met tal van inspirerende mensen, zoals permacultuur- en voedselbosdocent Martijn Ballenans, ontwerper Evelyn Derksen en het Belgische echtpaar Piet Moerman en Hilde Eylenbosch.

Onsje Groener

Saskia Sampimon-Versneij is de oprichter van thegreenlist.nl en onderzoekt al jaren hoe ze groener kan leven. Haar vriendin Beathe Weckesser wil graag groener leven, maar weet niet goed hoe. Samen gaan ze op duurzame zoektocht en delen ze nuttige tips, maar ook missers en grappige verhalen waar je je vast en zeker in zult herkennen. Ook organiseren ze duurzame challenges waar hun luisteraars aan mee kunnen doen. Lukt het bijvoorbeeld om een leuke kringloop outfit te scoren voor maximaal 10 euro? Je hoort het in Onsje Groener!

De Duurzame Podcast

De naam zegt het al: deze groene podcast is voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid. Niet alleen voor mensen die al vele stappen hebben gezet, maar ook voor degenen die nog aan het begin staan van hun duurzame reis. Nick van Moerkerk en Thijs Lindhout gaan in gesprek met allerlei gasten die iets doen op het gebied van duurzaamheid. Zo praten ze over zonnepanelen, een plasticvrij kantoor en de eerste echte circulaire fiets. Onze eigen Iris van Asselt is ook te gast, in deze aflevering vertelt zij alles over wonen in een biobased Tiny House. Wat extra fijn is: er staan ondertussen al meer dan 70 afleveringen online, dus sowieso nog voldoende luisterplezier (en inspiratie) voor de komende tijd.

Niet Groen De Podcast

Grote liefhebber van mode? Dan is dit echt de perfecte groene podcast voor jou! Rachel Castillo, Nynke Eggen en Susan Keizers nemen je mee in hun reis in de (nog niet zo groene) modewereld. Samen willen ze positieve duurzame impact maken in de kledingindustrie. Hoewel de podcast vooral bedoeld is voor mensen die werken in de mode-industrie, is het eigenlijk voor iedereen interessant om te horen wat er in deze wereld achter de schermen gebeurt. En welke mensen zich allemaal inzetten voor duurzame verandering.

Duurzaam | BNR

Hoe kunnen we het beste en snelste de klimaatdoelen van het klimaatakkoord van Parijs halen? Dat onderzoekt schrijver Harm Edens in deze podcast. Hebben drijvende zonneparken in de Noordzee potentie? Heeft waterstof een toekomst in Nederland? En hoe helpt de walvis tegen klimaatverandering? Tijdens het luisteren ontdek je de antwoorden op deze en vele andere vragen. Het zijn korte afleveringen, rond de 20 minuten, dus ideaal voor een rondje wandelen tijdens je lunchpauze.

Andere groene podcasts:

  • Plan B van Nick Schilder die op zoek gaat naar manieren om duurzaam te leven.
  • Klimaattherapie van Cecilia Adorée: wat doet de klimaatcrisis met jou en wat hebben een socioloog en psycholoog hierover te zeggen?
  • De Klimaatkwestie, podcast van Trouw over de grote problemen en mogelijke oplossingen
  • People fixing the world van BBC world, interviews met mensen die wereldwijd met oplossingen komen voor klimaatproblemen

En, staat jouw favoriete podcast ertussen? Of heb je een aanrader voor ons? Laat het weten in de reacties! Lees ook onze boekentips voor duurzame boeken.

Over de schrijver

1 gedachte over “Luistertip: deze groene podcasts wil je niet missen”

Reacties zijn gesloten.