Groene schildpadden krijgen meer plastic binnen dan ooit

Trodel, Flickr.com
Trodel, Flickr.com

Groene schildpadden krijgen twee keer zoveel plastic binnen dan 25 jaar geleden, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Wetenschappers van de Universiteit van Queensland verzamelen al sinds het einde van de jaren ’80 informatie over plastic en ontdekten dat maar liefst 80 procent van het plastic afval dat in oceanen terecht komt, van het land afkomstig is. Steeds meer van dat plastic eindigt uiteindelijk in de maag van schildpadden.

Omgeving bepaalt schade
Het gaat vooral om de schildpadden die in de oceanen zwemmen. Schildpadden die vooral aan land blijven, krijgen veel minder afval binnen. Onderzoeksleider Qamar Schuyler ontdekte bijvoorbeeld dat schildpadden die gestrand waren in de buurt van New York City vrijwel geen plastic afval binnen hadden gekregen, terwijl bijna alle schildpadden die gevonden werden in de buurt van een onontwikkeld deel van zuid-Brazilië wél veel ingeslikt bleken te hebben. Dat betekent dat het schoonmaken van de kustlijnen belangrijk is, maar niet voldoende om dit te vermijden.

Beheer afvalprocessen
Het grootste gedeelte van het plastic dat in de magen van de schildpadden gevonden werd, blijkt afkomstig te zijn van het land. Daarom benadrukt Schuyler dat het belangrijk is om door mensen geproduceerd afval vanaf productie tot consumptie van het product in de gaten te houden. Alleen op die manier kunnen oceanen langzaam maar zeker schoner worden, waardoor schildpadden – die vooral veel binnen krijgen omdat ze erg oud kunnen worden – weer veilig kunnen zwemmen.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Fukushima lekt elke dag 300 ton radioactief vervuild water in zee
Grootste Amerikaanse brouwerij wordt afvalvrij
Zo red je de Noordpool