Groene slijm uit vijvers maakt kankertest beter

3584346234 A60C7A5Cf2
Foto: Phoenix Wolf-Ray, Flickr

Wetenschappers gebruiken microbes uit het groene, wazige slijm dat soms op vijvers ligt om diagnostiek en behandeling van kanker te verbeteren. De microbes zijn vooral handig om de verspreiding van kankercellen tegen te gaan.
Een groot probleem voor de behandeling van kanker is dat cellen vanuit de tumor zich vaak verspreiden naar andere delen van het lichaam. Wetenschappers gebruiken het eencellige organisme Euglena om die reizende kankercellen te traceren. Behandeling kan zo een stuk makkelijker worden. Euglena leeft onder meer in de groene, slijmerige laag op sommige vijvers. Ze hebben een kleine staart om zich voort te bewegen.
De wetenschappers gebruiken Euglena als transportmiddel voor een speciaal antilichaam dat zich bindt aan reizende kankercellen. Wetenschappers kunnen vervolgens deze cellen veel makkelijker op het spoor komen, iets wat nu nog een zeer moeilijke klus is. Doktoren kunnen op basis van deze diagnostiek beter bepalen of patiënten risico lopen op uitzaaiingen en de behandeling indien nodig aanpassen.
Voor een uitgebreid technisch verhaal kun je terecht op physorg.com
Lees ook
Keizer kanker verliest terrein
Sneller op de been na borstkanker dankzij mindfulness
Aardbeien in een betegelde stad

Over de schrijver