Groene stroom? Ja, graag. Sjoemelstroom? Nee, dank je.

Bron: groenestroomjagraag.nl

Veel stroom die in Nederland als “groene stroom” wordt verkocht is eigenlijk helemaal niet groen. Het is in feite “Sjoemelstroom”, want de energiemarkt wordt helemaal niet duurzamer gemaakt.
Bedrijven als Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, beweren bijvoorbeeld dat ze 100% groene stroom leveren, maar in de praktijk dragen deze bedrijven niet bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. Ze kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen, waarvoor ze een paar honderdste eurocent per kWh betalen. Ook bedrijven als Dong Energy, Electrabel en Eneco voegen steeds meer waterkracht toe in hun mix van electriciteitsbronnen.
Sjoemelstroom herken je zo
We hebben weinig invloed op het systeem en de praktijken in het buitenland. Maar als we beter letten op de herkomst van onze electriciteit kunnen we de productie van groene stroom uit hernieuwbare bronnen, het liefst in Nederland, echt een belangrijke impuls geven. Check daarom hier het stroometiket van jouw stroomleverancier. Zie je veel elektriciteit uit waterkracht? Dan weet je bijna zeker dat het sjoemelstroom is. Het stroometiket van Eneco bevat bijvoorbeeld 37,7% electriciteit uit waterkracht.
Zelf Hollandse groene stroom opwekken
16 jaar spotgoedkope stroom met Winddelen
De juiste zonnepanelen voor een goede prijs
Lees ook:
Hoog tijd om groene stroom écht groen te maken
De beste aanbieders van groene stroom

Over de schrijver

2 reacties op “Groene stroom? Ja, graag. Sjoemelstroom? Nee, dank je.”

 1. Leuk is ook de stroom van zonnepanelen die deze site voortdurend plugt. Kijk naar buiten en doe dit komende winter vaker. Dan weet je hoe dat werkt als je het niet nodig hebt in de zomer.
  Een andere vergroener is de domroep. Vandaag weer aktief met "energie uit planten".
  Lees zelf en geniet:
  http://klimaatkombi.nl/Oplichting/Shell%20helpt.h
  http://vroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?&…
  Many applications for the technology can be thought of. The electricity that is generated via the Plant-e technology is low-voltage direct current which can directly be applied to charge batteries, cell-phones and laptops and power LED-lights.
  http://www.plant-e.com/products.html

Reacties zijn uitgeschakeld.