GroenLinks wil een stopcontact op zee

Bron: GroenLinks.nl

GroenLinks wil in 2020 voor ruim 9 miljoen huishoudens stroom opwekken met windmolens op zee. Dat is 10000 Megawatt (MW). GroenLinks-lijsttrekker Jolande Sap lanceert daarvoor het Actieplan ‘Met de wind in de rug’. Zij doet dat tijdens een werkbezoek aan het NUON-windmolenpark op de Noordzee. GroenLinks wil energiebedrijven verplichten een jaarlijks oplopende hoeveelheid Noordzeestroom te leveren. Het plan levert 54.000 banen op.
Sap: “Vraag in het buitenland naar Nederland en mensen zullen over windmolens, kaas en klompen beginnen. Eeuwenlang hebben wij de wind gebruikt als energiebron. Nu de goedkope olie op is en onze leefomgeving onder druk staat, is het de hoogste tijd om weer terug te grijpen op deze eeuwige bron van groene energie. Windmolens zijn schoon, veilig en de wind raakt niet op.”
Op dit moment hebben we 228 MW wind op zee. GroenLinks wil in de wet regelen dat de energiesector ervoor zorgt dat we in 2013 500 MW aan nieuwe windmolens bouwen. In 2014 872 MW en van 2015 t/m 2020 elk jaar nog eens 1400 MW per jaar.
Download ‘Met de wind in de rug’
Groene stroom is een populair product, het wordt al door 55% van de Nederlandse huishoudens afgenomen. Probleem is alleen dat het lang niet altijd écht groen is. Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, beweren bijvoorbeeld dat ze 100% groene stroom leveren, maar in de praktijk dragen deze bedrijven niet bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. Ze kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen, waarvoor ze een paar honderdste eurocent per kWh betalen. Dit vergroenen kost ze zo ongeveer één euro per Nederlands huishouden.
Met het plan van GroenLinks zou aan deze ‘windhandel’ in groene certificaten een einde komen, onze stroomvoorziening wordt dan letterlijk een windhandel.
Lees ook:
De beste aanbieders van groene stroom
Greenchoice levert groene stroom van hernieuwbare bronnen
Hoog tijd om groene stroom echt groen te maken

Over de schrijver

3 reacties op “GroenLinks wil een stopcontact op zee”

 1. nee hoor
  elk zakkenvullertje in den haag belooft ons de hemel
  trap er niet in
  dit volk zit er niet voor ons maar voor zichzelf
  als ze verkozen worden krijgen ze een wereld salaris en daar hoeven ze dan geen donder voor te doen
  allemaal loze kreten en beloftes

 2. Kan GroenLinks aangeven wat dat kost, wie dat betaalt en hoelang de aanleg duurt. Zie nieuwe hoogspanning op land hoe lang dat duurt hoe duur dat is.
  Is dit meer dan een goedkope verkiezingsstunt?

Reacties zijn uitgeschakeld.