Haarlemmermeer stimuleert groene ideeën van burgers met crowdfunding

Haarlemmermeer. Foto: Wikimedia Commons
Haarlemmermeer. Foto: Wikimedia Commons

Inwoners, organisaties, instellingen en bedrijven konden in Haarlemmermeer tot 1 november energiebesparende ideeën indienen. Uit 36 inzendingen werden de 5 groenste ideeën geselecteerd die kans maken op de titel “het Groenste Idee”. De meest kansrijke ideeën zijn gekoppeld aan Oneplanetcrowd, een platform dat de indieners van de ideeën helpt via crowdfunding een deel van de financiering te krijgen voor de realisatie van hun plan.
Wethouder Nederstigt van Haarlemmermeer: “De gemeente wil inwoners en organisaties een steuntje in de rug geven die net dat extra stapje nodig hebben om te kunnen investeren in een duurzame toekomst. Veelal zijn organisaties niet in staat de eerste extra investeringshobbel te nemen, wij willen graag helpen om die drempel weg te nemen. Want, daarna is duurzaamheid eigenlijk altijd al lonend. De gemeente heeft die voorbeelden nodig, dat was het idee achter het Groenste Idee. En het heeft gewerkt als je naar de vele inzendingen kijkt en vooral naar de vijf genomineerden”.
Haarlemmermeer timmert behoorlijk aan de weg met duurzaamheid. Wij interviewden wethouder hoe hij een fonds voor duurzame projecten liet groeien van 3 naar 33 miljoen euro. Lees het hier.
Inzendingen Groenste Idee
Het Groenste Idee van Haarlemmermeer biedt subsidie en investeringsruimte voor bewoners, bedrijven, organisaties en instellingen die zelf concreet willen bijdragen aan het verduurzamen van de directe woon-, werk-, leer- en leefomgeving in Haarlemmermeer. Via de website van het Groenste Idee (www.groensteidee.nl) kon iedereen op een laagdrempelige manier digitaal meedingen naar het Groenste Idee. In totaal zijn er 46 ideeën ingediend voor het Groenste Idee van Haarlemmermeer.
Door de jury zijn afgelopen week de 5 beste ideeën geselecteerd die door gaan voor ‘crowdfunden’. Maart volgend jaar zal bekend worden hoeveel aan crowdfunding door de individuele ideeën is opgehaald en hoeveel aan subsidie en voorfinanciering tegen rente van 2% de genomineerden nog nodig hebben om hun plan uit te kunnen voeren. In totaal is er € 100.000 aan subsidie beschikbaar en € 150.000 aan voorfinanciering.
De genomineerden voor crowdfunding
Groenste Straat van Haarlemmermeer
Michel Braam. Het realiseren van zonnepanelen op de daken van Frederiksveld om de status van ‘groenste straat’ van Nieuw-Vennep te krijgen. Deze genomineerde heeft de door firma Creco gedoneerde electrische scooter gewonnen als één van de eerste inzendingen.
Biologische tuin voor en door buurtbewoners
Miriam Geurts: Een biologische groente- en fruittuin opzetten op braakliggend terrein ergens in in Nieuw- Vennep voor en door buurtbewoners, die meehelpen aan onderhoud en oogsten.
Kippen houden is een eitje
Olivier Wegloop, Maurits Groen en Ruud Zanders. Ook met een kleine tuin in de stad is kippen houden een eitje. Vanuit Kipster begeleiden we je online stap voor stap, zodat je het meeste uit je kippen haalt. Reken op 5 eieren de kip per week. Kipster is een initiatief van: Maurits Groen, duurzaam ondernemer en nummer 3 in de duurzame 100 van Trouw in 2013, Olivier Wegloop, mede oprichter van het bekende Boomerang en zelfstandig ondernemer van communicatie bureau voor duurzame initiatieven en Ruud Zanders, opgegroeid tussen de kippen, lector Gezonde Pluimveehouderij en eigenaar van Pluimhuis voor duurzame eieren- en pluimveevleesconcepten.
Stint: elektrische bolderwagen voor het dorp Zwaanshoek
Donja Maerten: Omdat openbaar vervoer in Zwaanshoek niet optimaal is en de school, BSO en misschien wel alle kinderen van Zwaanshoek soms het dorp uit te willen, is het idee een elektrische bolderwagen (stint genaamd) voor 10 kinderen en een begeleider. www.stint.nl.
Zonnestalling voor elektrisch vervoer voor kinderdagopvang de Boshoeve
Joost Valk. De Boshoeve maakt volledig gebruik van zonne-energie voor verlichting, verwarming en apparaten. Nu is zonnestalling bedacht waar de elektrische fietsjes en stints direct door zonlicht kunnen worden opgeladen. Deze zonnestalling kan als demonstratie locatie gaan fungeren.
Crowdfunding ingezet voor Groenste ideeën
Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij een grote groep mensen (de ‘crowd’) individueel een klein geldbedrag(je) investeert. Daarmee helpen mensen samen mee om een project te realiseren. Kapitaal vergaren is op deze manier voor startende ondernemers en buurtbewoners een stuk makkelijker. Ze hoeven niet naar de bank om een lening te vragen. Voor vijfgeselecteerde Groenste ideeën wordt crowdfunding ingezet. Via internet wordt een grote groep mensen geïnteresseerd om in het project bij te dragen.
Oneplanetcrowd is crowdfundingsplatform
Voor het Groenste Idee werkt de gemeente samen met Oneplanetcrowd. De genomineerden krijgen een workshop Crowdfunding van onder andere Maarten de Jong, directeur van OnePlanetCrowd. Daarin leren ze hoe je mensen enthousiast kunt maken en kunt mobiliseren voor hun project. Het crowdfundingproject voor Het Groenste Idee loopt in totaal zo’n twee tot drie maanden. In die tijd moet voldoende (aanvullende) financiering worden gevonden om de groene projecten uit te voeren.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Haarlemmermeer wil Silicon Valley van Duurzaamheid worden

Over de schrijver