Ons klimaat verandert en dat heeft een groot effect op onze voedselproductie. Droogte, te veel regen, kou of warmte kunnen een volledige oogst verwoesten. Is er een alternatief? De Italiaanse Sergio Gamberini begon met het verbouwen van groente in zee.
Groente verbouwen
Voor Sergio Gamberini is de oceaan zijn leven. Hij is directeur van het familiebedrijf Ocean Reef Group, dat duikapparatuur ontwerpt en produceert. Gamberini had vaak nieuwe ideeën, maar in 2013 kwam hij met een heel vernieuwend plan. Hij wilde groente verbouwen in zee.
Niet direct enthousiast
Zijn omgeving reageerde niet direct enthousiast. Vooral zijn zoon vond het eigenlijk een heel gek plan, maar toen zijn vader hem het idee uitlegde, begon hij erin te geloven. Gamberini wilde een broeikas bouwen in de vorm van ballonnen. Deze wilde hij laten zinken tot 7 meter diepte, want daar hadden de planten nog genoeg zonlicht om te groeien. In het water werden de ballonnen met lucht gevuld en vastgelegd aan een anker. De bakken met zaden werden erin bevestigd. Vader en zoon noemden het Nemo’s garden.
Voordelen van de zee
Het verbouwen van groente in zee zou een groot aantal voordelen hebben boven het verbouwen van groente op land. De zee biedt heel veel ruimte. Het water heeft een constante temperatuur en er is geen ongedierte dat de oogst kan opknagen. Doordat de ballonnen aan de onderkant open zijn, is er een hoge luchtvochtigheid met een rijk CO2 gehalte. Al deze factoren maken het verbouwen van groente mogelijk.
Een storm kwam
Het ging niet meteen goed. Het eerste experiment werd door een storm verwoest. Al het werk was voor niets geweest, maar vader en zoon besloten toch door te zetten en ze verbeterden de techniek en de monitoring. In 2017 lukte het. Ze hadden een eerste oogst.
Voedsel van de toekomst
Onderwater-boeren als serieus alternatief voor boeren op het land, is bijna mogelijk. Nu is het nog arbeidsintensief, maar op termijn zal het steeds gemakkelijker worden en heel veel mensen kunnen voeden.