Groenten uit eigen tuin voor de voedselbank

Voedseltuin

Als je niet veel geld om handen hebt lijkt het vaak moeilijk om gezond te eten. Stichting de Voedseltuin Rotterdam heeft voor dit probleem een mooie oplossing: de stichting legt een voedseltuin aan voor de mensen van die van de voedselbank afhankelijk zijn, zodat zij vaker verse groenten en fruit mee kunnen nemen.

Afhankelijk van de voedselbank
Stichting Voedseltuin Rotterdam legt de tuin aan op het terrein van de Gedempte Keilehaven in Rotterdam, vlak achter de voedselbank. Er zijn meer dan drieduizend mensen die gebruik maken van deze voedselbank. De medewerkers op de tuin zijn werkzoekenden, die hopelijk met behulp van deze baan weer aan de slag komen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek leven in Nederland zo’n 1,2 miljoen mensen die moeilijk kunnen rondkomen, zij leven onder de zogenaamde lage-inkomensgrens. Ongeveer 60.000 van hen zijn afhankelijk van de voedselbank om voldoende eten op tafel te kunnen zetten. Er zijn 120 voedselbanken in Nederland. De vraag naar voedselpakketten in Nederland stijgt, zegt de koepelorganisatie voor voedselbanken in Nederland. Maar de voorraden in de magazijnen van de voedselbanken slinken.

Geen gewone tuin
Dat komt doordat grote producenten van voedsel steeds zuiniger gaan produceren en dus minder snel een overschot naar de voedselbank kunnen brengen. Veel kleine ondernemers hadden en hebben het moeilijk door de economische crisis, en kunnen daarom ook niet zo gemakkelijk iets afstaan. Het is daarom voor voedselbanken moeilijk om structureel voldoende verse groenten en fruit aan te bieden. En dat is nou juist essentieel voor een gezonde voeding. Zeker als er opgroeiende kinderen van de voedselpakketten gebruik maken.

De voedseltuin in Rotterdam is geen gewone tuin, maar een voedseltuin volgens de principes van permacultuur. Bij permacultuur staat de samenwerking tussen mens en natuur centraal. Doel is om een tuin te ontwikkelen die zich zelf kan onderhouden. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en er is plaats voor een grote verscheidenheid aan gewassen en organismen.

Geïnteresseerd?
De voedseltuin is ook op zoek naar mensen die thuis een moestuin hebben en een gedeelte van hun oogst aan de voedseltuin willen schenken. Lees hier hoe je mee kunt helpen.

En op 6 oktober is er in Wageningen een debat over hoe belangrijk het verbouwen van voedsel in een stad kan zijn. Lees hier meer over deze bijeenkomst.

Foto: Elger van der Wel, Flickr.com

Meer lezen?
Broccoli uit eigen tuin voor schoolkinderen in Guatemala
Boer zoekt stad

Over de schrijver