Foto: www.pixabay.com

De industrie bederft zelfs groenten met suiker

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat aan bijna de helft (46%) van de groenten in pot of blik suiker wordt toegevoegd. De voedselorganisatie onderzocht het assortiment groenteconserven van de grootste 4 supermarkten. Hieruit bleek dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten (46%) suikers waren toegevoegd. Volgens foodwatch krijgen consumenten te veel suikers binnen doordat de voedingsindustrie overal suikers aan toevoegt, zelfs aan biologische groenten!
De grote hoeveelheid suikers in ons dagelijkse voedsel leidt tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, hart- en vaatzieken en diabetes type 2. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt van een obesitasepidemie. In Nederland komen er wekelijks meer dan 1.000 nieuwe patiënten met suikerziekte (diabetes type 2) bij. Inmiddels kampt bijna de helft (43%) van alle Nederlanders met overgewicht en 1 op de 8 (12%) is zelfs obees.

Zelfregulering werkt niet: laat dit naïve geloof los

Minister Schippers vertrouwt ondertussen op zelfregulering van de voedingsindustrie. Ze beklaagt zich regelmatig over de torenhoge ziektekosten, maar doet zelf niks aan het voorkomen van ziektes. Onlangs moest ook zij concluderen dat de acties van de voedingsindustrie om producten gezonder te maken ‘matig ambitieus’ zijn.
foodwatch wil daarom dat de overheid meer doet om overgewicht en obesitas te voorkomen. Een woordvoerder zegt: “Minister Schippers moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten. De voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument. Dat hoort de overheid te doen.” foodwatch krijgt bijval van de Wereldgezondheidsorganisatie. Directeur-generaal Margaret Chan stelde onlangs nog vast: “Geen enkel land lukt het om de obesitasepidemie in alle leeftijdsgroepen stoppen. Dit ligt niet aan een gebrek aan individuele wilskracht. Dit ligt aan een gebrek aan politieke wil, om het gevecht met de voedselindustrie aan te gaan.”

Onderzoek groenten conserven

foodwatch bezocht bij de grootste 4 retailers Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi ieder 1 filiaal en kocht alle groenteconserven, zowel blik als pot (precieze onderzoeksmethode). Van de 170 verschillende conserven bleken er aan 79 suikers toegevoegd. Toegevoegde suikers werden onder andere gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte (toegevoegd en natuurlijk samen) was het hoogst bij rode kool, dat tot 10 gram suiker per 100 gram bevat. Dat is 25 gram suiker bij een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente, oftewel 6 suikerklontjes. Ook bieten en maïs bevatten veel suikers, al is dat bij maïs van nature al vrij hoog. Zelfs aan 6 van de 11 biologische groenten bleken suikers (honing en rietsuiker) toegevoegd. Het betroffen biologische bieten, doperwten en worteltjes.

Groenten met toegevoegde suiker: absurd!

foodwatch vindt het absurd dat suikers zelfs aan groente worden toegevoegd: “De voedingsindustrie voegt overal suiker aan toe, zelfs aan groente: soms veel, soms weinig, maar alles bij elkaar veel teveel. De voedingsindustrie maakt winst waarvoor burgers en de gezondheidszorg de prijs betalen.”
Het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO/Europe) heeft voor verschillende voedselcategorieën adviezen opgesteld zodat ‘een product goed past in een gebalanceerd voedingpatroon’. Groenteconserven met toegevoegde suikers voldoen hier niet aan. Ook het Voedingscentrum laat conserven met toegevoegde suiker buiten de schijf van vijf. Bijkomend effect van suikertoevoeging is dat met name kinderen door alle toegevoegde suikers andere smaken niet leren waarderen en een voorkeur krijgen voor zoet. Dit kan langdurig effect hebben op eetgedrag.

Obesitasepidemie

De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt inmiddels over een obesitasepidemie. Nederlandse artsen noemen obesitas dé belangrijkste bedreiging van onze gezondheid. Een oorzaak hiervan is dat er aan de meeste bewerkte producten veel suikers worden toegevoegd. Als gevolg hiervan is de gezondheidsschade door ongezond eten ondertussen groter geworden dan van roken, onveilige sex, alcohol en drugs samen.

Foto: Conserven Met Toegevoegde Suikers (Foodwatch)
Foto: Conserven Met Toegevoegde Suikers (Foodwatch)
Bijna de helft (43%) van alle Nederlanders is te zwaar. Jaap Seidell, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zegt daarom in zijn boek Tegenwicht: “Dik worden is geen abnormale reactie op een normale omgeving, maar een normale reactie op een abnormale omgeving.”
Door de overdadige toevoeging van suikers, vet en zout aan het overgrote deel van het supermarktassortiment, krijgen consumenten ongemerkt teveel van deze stoffen binnen. Daarnaast word je als consument op elke straathoek verleid tot het eten van junkfood.

Consumenten gezonder laten eten

Volgens foodwatch kunnen we met een combinatie van middelen consumenten gezonder laten eten. We moeten zorgen voor duidelijke etiketten op levensmiddelen. De belasting op gezond voedsel moet lager zijn dan van ongezond voedsel. Frisdrank- en junkfoodproducenten moeten niet langer toegang krijgen tot scholen. De overheid moet reclame voor junkfood gericht op kinderen verbieden. Tenslotte helpen waarschuwingen voor suikerhoudende producten (zoals dranken) mensen bij het maken van een gezonde keuze.
Foto: www.pixabay.com

Over de schrijver