Groningen gaat voor een duurzame economie

Groningen Duurzame Initiatieven
Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het zesde deel: Groningen.
Duurzame start-ups
Niet alleen Amsterdam bruist van de innovatieve start-ups die mooie plannen hebben voor onze aarde. Ook in Groningen is er vol op plek voor duurzame start-ups. Een paar voorbeelden:
SustainableBuildings realiseert innovatieve slimme energie systemen in gebouwen. De cloud-gebaseerde software maakt het mogelijk om het energieverbruik van organisaties inzichtelijk te maken. Zo kunnen gebruikers en beheerders hun gedrag aanpassen en hun energieverbruik tot wel 35% verminderen.
Tvilight heeft een slimme sensortechnologie ontwikkeld die het lichtniveau van de lantaarnpalen aanpast aan de hoeveelheid verkeer. Zo worden de lampen ’s nachts gedimd tot een laag niveau. Als een voetganger, iets of auto wordt gedetecteerd schakelen de lampen naar volle lichtsterkte. De lantaarnpalen communiceren draadloos met elkaar, waardoor de verlichting het verkeerd volgt. Dankzij deze slimme oplossing kan er tot wel 80% energie worden bespaard.
Innofest ziet festivals al living labs voor innovatie. Een festival is een tijdelijke minimaatschappij. Net als in het echt zijn daar uitdagingen op het gebied van o.a. energie en afval.Het verschil met de echte wereld is dat er een hek om het festivalterrein staat. Dat maakt festivals een perfecte testomgeving om samen te werken aan prototypes en experimentele technieken. De  innovatieprogrammeurs scouten actief naar nieuwe start-ups, producten en ideeën die een maatschappelijke meerwaarde hebben en geven die de kans om hun ideeën op een festival te testen.
Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Over de schrijver