Groningen is zaterdag de verzamelplek van opmerkelijke doe het zelf makers

We zijn er aan gewend dat alles voor ons gemaakt wordt. Zelfs ons eten komt regelmatig uit een pakje. Er is echter een groeiende tegenbeweging die zelf alles wil maken: van eigen energie tot eigen meubels. Deze “makers” komen aankomende zaterdag bij elkaar op de enige “Maker Faire” van het vasteland van Europa, in Groningen.
Lees ook
De makers: na de digitale revolutie, nu de dingen-revolutie
Windmolens hebben positief effect op lokale economie
Kathadralen, onderbroeken en 12 andere opmerkelijke producten van bamboe
Maker Faires zijn een begrip in de VS, en worden in verschillende grote steden zoals New York, Detroit en San Francisco georganiseerd. De Faire van New York trok zelf 200.000 bezoekers. In Groningen wordt voor de tweede keer een “Mini Maker Faire” georganiseerd. Op de Faire komen allerlei mensen en organisaties bijeen die iets met maken te maken hebben, zoals hackerspaces, universiteiten, koks, bouwers, architecten en kunstenaars.
Op de Mini Maker Faire in Groningen kun je onder andere:
* bouwen aan een gigantisch soundsystem van karton
* leren solderen
* zelfgemaakte ontwerpen in 3d printen
* junk-art bewonderen
* leren om grafitti te spuiten
* een dansende magneet maken
* radiografische duikboten besturen
* waterraket lanceren
* real-life angry birds spelen
* pizza’s maken
Verder zijn er lezingen van o.a. Grunneger Power (makers van lokale energie) en het Broodfonds (een ‘ziekenfonds’ voor ZZP-ers) en allerhande andere inspirerende en opmerkelijke activiteiten.
Meer informatie over de maker faire in Groningen vind je hier
Een van de grondleggers van de Maker Faires in de VS legt in een TED lezing uit waar deze evenementen eigenlijk om draaien:

Over de schrijver