Groningse fietsers krijgen sneller groen bij regen

Foto: Fietsberaad via Flickr.com

Fietsers in de stad Groningen hoeven bij nat weer niet meer zo lang bij een rood stoplicht te wachten. Zij zullen voortaan voorrang krijgen ten opzichte van ander verkeer.
Groningen gaat hen op verschillende plekken in de stad tegemoet komen door speciale sensoren in stoplichten te plaatsen. De sensor pikt nattigheid zoals regen en sneeuw op en regelt vervolgens dat het fietsstoplicht vaker op groen springt.
Eerder werd een pilotproject van een half jaar gedaan bij de Oosterbrug. Groningen noemt de proef een waar succes, zowel fietsers als andere weggebruikers reageerden positief. Ondanks dat fietsers vaker groen kregen, ontstonden er volgens de gemeente geen langere wachttijden voor het andere verkeer.
Luxe
De Fietsersbond noemt het op NOS op 3 ‘een luxe’ voor fietsers. “We vinden het een goed idee. Het is iets extra’s en omdat Groningen de rest van de fietsvoorzieningen goed op orde heeft is dit een mooie service.”
Op korte termijn krijgen de verkeerslichten van een aantal kruispunten een sensor. In de toekomst wil de gemeente in alle verkeerslichten die worden vervangen sensoren plaatsen.
Bron: NOS en NOS op 3
 
 

Over de schrijver

1 reactie op “Groningse fietsers krijgen sneller groen bij regen”

Reacties zijn uitgeschakeld.