Het verliezen van kennis is ook een vorm van verspilling. Daarom juist vandaag een tip uit grootmoeders tijd om deze kennis weer op te rakelen. Onze voorouders zagen de vlierbes als wondermiddel. Eens per week en je wordt nooit ziek, althans zo berichtte onze voorouders al in 1615.
De vlierbes
Vlierbessen zijn veelvoorkomend in Nederland, maar niet enorm populair door de zure smaak. Dit betekent niet dat we hier niks mee kunnen doen! Pas wel op, vraag altijd toestemming van de eigenaar van de vlier om de bessen te mogen plukken. Mag dit? Ga dan snel naar buiten om de vlierbessen te plukken. Hier kun je bijvoorbeeld vlierbessenlikeur van maken.
Benodigdheden:
– 300g vlierbessen
– 200g suiker
– een liter alocohol houdende drank ,minstens 30%
Instructies:
1. Eerst rispen we de vlierbessen van de stronk en wassen de bessen
2. Vervolgens stoppen we alles in een frisdrank fles
3. De frisdrank fles sluiten wij niet af. We dekken de dop af met een plastic keukenfolie en draaien de dop er licht op. Zodoende dat er eventueel CO2 uit kan, maar geen lucht naar binnen
4. We laten dit een kleine vier weken staan, zodat de bessen kunnen gisten
5. Voor gebruik zeven we onze drank, zodat alle pitjes en eventueel takjes uit de drank zijn
LET OP: Zorg dat je de juiste bes te pakken krijgt. Je moet de Sambucus Nigra hebben, de “gewone vlier”. De (zeldzame) kruidvlier lijkt er erg op, maar is giftig. Je kunt het verschil vooral zien aan het blad, de bessen lijken erg op elkaar. De Sambucus Nigra heeft een veervormig blad, met meestal 5 blaadjes (maar soms ook 3 of 7). De Kruidlvier heeft meestal 7 tot 11 blaadjes. Meer info over Sambucus Nigra vind je op Groen.net en wikipedia (De Sambucus familie, de Kruidvlier en de Gewone Vlier).
Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.