Opa’s en oma’s op de bres voor het klimaat

Wist je dat heel veel grootouders zich al twee jaar lang hard maken voor het klimaat van ónze toekomst? Zij willen de aarde leefbaar houden voor de volgende generatie. Twee keer per maand staat de actiegroep ‘Grootouders voor het Klimaat’ in weer en wind op het Plein in Den Haag om aandacht te vragen voor het klimaat, maar ze zetten zich ook op andere manieren in voor onze toekomst.
Volgens de actiegroep is de uitstoot van broeikasgassen in Nederland sinds 1990 met slechts 13 procent gedaald. De uitstoot van CO2 is de afgelopen 28 jaar zelfs helemaal niet meer afgenomen. Met deze cijfers in het achterhoofd wil de groep grootouders alle (klein)kinderen beschermen. De actiegroep wordt ondersteund door stichting Urgenda.

Manifest

Een groep grootouders staat twee keer per maand op het Plein in Den Haag om te demonstreren, maar er worden ook regelmatig aanvullende activiteiten georganiseerd. Daarnaast heeft de kerngroep ook een manifest gepubliceerd: Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen. Het manifest is een oproep aan alle politieke partijen om klimaatverandering op de agenda te zetten. Elke eerste en derde donderdag van de maand wordt het aangeboden aan een andere parlementariër.

18216670 942165485926314 8778194078541966144 O
© Facebookpagina Grootouders Voor Het Klimaat

2 jaar demonstreren

Afgelopen donderdag 6 december kwam de actiegroep nogmaals bij elkaar op het Plein om het doorzettingsvermogen van de laatste twee jaar te vieren. Pers, de uitgenodigde gasten van de afgelopen jaren en alle Tweede Kamerleden werden uitgenodigd.
Er bestaat ook een internationale variant van Grootouders voor het Klimaat. In een aantal landen is de beweging Grandparents for Climate gestart. Nederlandse grootouders sluiten zich nu ook aan bij deze beweging om nog meer invloed uit te kunnen oefenen op het klimaatbeleid.

Ook meedoen?

Je kunt op verschillende manieren een steentje bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan het ondertekenen van het manifest, een donatie doen of vrijwilliger worden, maar meedoen aan een activiteit kan natuurlijk ook. Doe je mee?

Over de schrijver

4 gedachten over “Opa’s en oma’s op de bres voor het klimaat”

  1. Wij ouderen zijn schatplichtig aan onze kinderen en kleinkinderen, aan alle kinderen! De klimaatproblemen zijn al tenminste 70 jaar bekend en altijd terzijde geschoven. Het Rapport van de Club van Rome ( 1970) maakt melding van uitputting van noodzakelijke grondstoffen bij ongewijzigd beleid. Niets, maar dan ook niets is door onze overheid gedaan om het tij te keren. Na de oorlog regeerden de christelijke partijen samen met de vvd, uitgezonderd de korte periode waarin Joop den Uil onze min. pres. was.
    Al die jaren is het ons niet gelukt om de aarde en haar rijkdommen te sparen. Nooit is het gelukt om de macht van christelijke partijen en de vvd te kortwieken. Kijk waar we zijn!

  2. Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - Wyke Potjer

  3. Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - hetkanWEL

  4. Kun je zien hoe ook de ouden van dagen door de regering en media gehersenspoeld zijn. Ook zij hebben het kritisch denken verleerd en nemen klakkeloos over wat Rutte en consorte vertellen.
    Het weer veranderd inderdaad maar niet doordat we belasting betalen voor CO2 uitstoot. CO2 is hard nodig voor de plantengroei, dus voor ons eten.

Reacties zijn gesloten.