“Grootste humanitaire ramp ter wereld” te wijten aan smartphones

Op Weg Naar Een Mijn In Congo. Foto: Fairphone, Flickr
Op Weg Naar Een Mijn In Congo. Foto: Fairphone, Flickr

Conflictmineralen die voor de productie van smartphones worden gebruikt financieren de bloedige strijd in Congo-Kinshasa. National Geographic-journalist Jeffrey Gettleman spreekt van “de grootste humanitaire ramp ter wereld”.
Smartphones als de iPhone, laptops en tablets zitten vol met metalen en mineralen die onder meer in Congo-Kinshasa (voorheen Zaïre) worden gewonnen. Het delven van de mineralen die Apple en andere bedrijven voor de productie van de iPhone en andere apparaten gebruiken, leidt tot geweld in Congo, schrijft Jeffrey Gettleman die voor National Geographic naar Congo ging. De opbrengt van de mineralen wordt gebruikt om op een extreem gewelddadige manier conflicten uit te vechten waar vooral kindsoldaten voor worden ingezet. Daarom wordt wel gesproken van bloedmineralen of conflictmineralen in navolging van bloeddiamanten en conflictdiamanten.
Honderden mijnen in Congo zijn in handen van rebellen en warlords. Slechts 10 procent van de mijnen ligt in conflictvrije gebieden. Van de opbrengst van het goud, koper en coltan kopen de rebellenleiders AK47’s en drugs voor de kindsoldaten die hun strijd uitvechten. Gettleman noemt de gewelddadige chaos in Congo “de grootste humanitaire ramp ter wereld”. Hij schetst uitgebreid hoe het geweld van Congo is ontstaan.
Amerikaanse bedrijven zijn sinds 2008 wettelijk verplicht om te vermelden of ze gebruik maken van ‘conflict mineralen’. Omdat ze niet geassocieerd willen worden met “de grootste humanitaire ramp ter wereld” zijn sommige bedrijven bewuster grondstoffen voor telefoons, laptops, tablets enz. gaan inkopen. Andere bedrijven hebben hun inkoopbeleid niet aangepast en verdoezelen waar de mineralen en metalen die ze gebruiken vandaan komen omdat ze niet met het geweld in Congo geassocieerd willen worden.
360, het beste uit de internationale pers.
Bron: 3602
Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Vlees en leer maken zonder dieren te doden, het kan met “biofabricatie”
Daklozen overleven op Bitcoin
Wat had Spanje kunnen kopen voor de 100 miljoen voor voetballer Gareth Bale

Over de schrijver

1 reactie op ““Grootste humanitaire ramp ter wereld” te wijten aan smartphones”

Reacties zijn uitgeschakeld.