Grootste isolatieveiling ooit is een doorslaand succes

Beeld: Winstuitjewoning.nl
Beeld: Winstuitjewoning.nl
Om onze economie te vergroenen, worden de laatste jaren veel activiteiten ondernomen. Vooral op het gebied van energiebesparing worden daarbij successen geboekt.

Zo maakte de gemeente Utrecht prestatie-afspraken met woningbouwcorporaties over het versneld energiezuiniger maken van hun woningvoorraad. Het resultaat daarvan is vooralsnog erg positief. Maar het blijkt dat je ook particuliere huiseigenaren enthousiast kunt krijgen voor een weinig sexy onderwerp als ‘isolatie’. Dat leert de actie ‘Winst uit je Woning’ die werd georganiseerd door het Natuur en Milieucentrum Haarlemmermeer (NMCH).

Isolatieveiling

Dit was een collectieve inkoopactie voor isolatiemaatregelen. Via allerlei middelen, bijvoorbeeld via folders in bouwmarkten, werden mensen geïnformeerd over de mogelijke besparing en terugverdientijd van isolatie aan hun woning. Met name eigenaren van niet geïsoleerde woningen van vóór 1976 betalen onnodig veel voor hun verwarming. Na isolatie van de spouwmuren besparen zij ongeveer 300 euro per jaar. De investering ligt rond de 1.100 euro.

Hoewel de organisatie al blij was geweest met 400 aanmeldingen, deden maar liefst 1794 mensen mee. Dat resulteerde in 3000 isolatieklussen in Diemen, Haarlemmermeer en Amstelveen, met een totale waarde van 4 miljoen. De klussen werden geveild onder (lokale) isolatiebedrijven. De beste bieders mochten offertes doen aan de deelnemers.

Door het grote aantal inschrijvers werd een gezamenlijk inkoopvoordeel gegenereerd van 20%. Samen met een isolatiesubsidie vanuit de gemeenten komt het voordeel voor bewoners op 35%. Als slechts een kwart van de klussen binnen deze actie wordt uitgevoerd, dan nog wordt jaarlijks 200.000 euro aan energielasten bespaard en wordt jaarlijks ruim 800 ton CO2-emissie voorkomen.

Zoeken naar winst voor bedrijven én consumenten

Het positieve effect van deze actie laat zien hoeveel bereikt kan worden wanneer het spel tussen vraag en aanbod wordt omgedraaid. In dit geval zoeken mensen niet individueel naar de beste prijs voor isolatie van hun huis, maar via een actie kunnen ze hun krachten bundelen. Isolatiebedrijven dingen vervolgens naar de opdracht.

Niet alleen de consument wint, ook bouwbedrijven krijgen er een serieuze hoeveelheid werk bij. Dit dubbele succes illustreert hoe we verduurzaming kunnen versnellen: met slimme sociale innovatie en inzet van technologie die erop gericht is de voordelen van verduurzaming voor consumenten te combineren met winst voor bedrijven.

Matthijssienot_KleinBlogger Frissewind, Matthijs Sienot, uit Utrecht is kandidaat raadslid voor D66. Hij werd door de Natuur & Milieufederatie Utrecht uitgeroepen tot ‘Groene Belofte van de provincie Utrecht’. Ook is hij genomineerd als Beste Online Politicus.
Volg @matthijssienot ook op Twitter en op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver

1 reactie op “Grootste isolatieveiling ooit is een doorslaand succes”

  1. Pingback: Stralingswarmte goed alternatief voor energiebesparing met isolatie » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.