Grootste klimaatexperiment ooit uitgevoerd op illegale wijze

Algenbloei op zee, in dit geval bij Argentinië. Foto: NASA

De Amerikaanse zakenman Russ George heeft een opmerkelijk “geo-engineering” experiment uitgevoerd dat wereldwijd milieu-organisaties en wetenschappers grote zorgen baart. De zakenman stortte 100 ton ijzersulfaat in de Stille Oceaan voor de kust ten westen van Canada. Het ijzersulfaat zorgde voor een sterke groei van algen. Volgens George zullen de algen veel CO2 opnemen, en vervolgens naar de bodem van de oceaan zinken. De zakenman hoopt zo een methode te ontwikkelen om klimaatverandering tegen te gaan. De actie van George wordt het “grootste geo-engingeering experiment tot nu toe” genoemd, maar veel organisaties maken zich echter grote zorgen over onverwachte gevolgen van deze en andere klimaatexperimenten.
(Advertentie)
De juiste zonnepanelen voor een goede prijs
“De geschiedenis zit vol met voorbeelden van ecologische manipulaties die averechts werkten,” aldus John Cullen, een oceanograaf van de Canadese Dalhousie University. “Het is moeilijk, of eigenlijk onmogelijk om te ontdekken en te beschrijven welke belangrijke gevolgen over een aantal maanden of jaren zouden kunnen gebeuren.” De wetenschapper vindt experimenteren met de oceaan een zeer slecht idee. De actie van George kan onder andere ervoor zorgen dat in dieper gelegen wateren zuurstoftekort ontstaat, of de voedselvoorziening op veraf gelegen plekken beïnvloeden.
Ook de VN is waarschijnlijk niet blij met het experiment van George. Deze zou een “flagrante schending” van twee moratoria van de VN zijn, onder andere tegen het dumpen van afval in de oceaan. George is echter niet onder de indruk. Tegen de Guardian verklaarde hij dat de moratoria van de VN “mythologieën” zijn die geen betrekking hebben op zijn experiment. Hij verwacht goed te kunnen verdienen door het verkopen van CO2 compensatie certificaten.
George zou ook de plaatselijke bewoners die aan de westkust misleid hebben. Hij vertelde de bewoners dat zijn experiment bedoeld was als voor de verbetering van de zalmstand in de wateren.
Bron: io9, The Guardian
Lees ook
Het nieuwe klimaatcomplot: geo-engingeering
Winddelen maakt stroomprijs spotgoedkoop
Zelf geld verdienen met wind

Over de schrijver

2 reacties op “Grootste klimaatexperiment ooit uitgevoerd op illegale wijze”

Reacties zijn uitgeschakeld.