“Grootste Nederlandse windmolenpark op zee zit vol leven”

Het Prinses Amalia Windpark. Foto: Enecomedia
Het Prinses Amalia Windpark. Foto: Enecomedia

Het Prinses Amaliawindpark van Eneco is met 60 windmolens het grootste Nederlandse windpark. Het park is sinds 1 juli 2008 operationeel en sindsdien is veel onderzoek gedaan naar de impact op de fauna. In het algemeen kan worden gesteld dat er nauwelijks nadelige gevolgen zijn. Recent onderzoek toont wel het bestaan van twee diertjes aan die nog niet eerder in het Nederlandse deel van de Noordzee zijn aangetroffen: een bepaald type mosdiertje en een vlokreeftje. Dit meldt Eneco vandaag in een persbericht.
Het Prinses Amaliawindpark (PAWP) heeft een vermogen van 120 MegaWatt. Dat is goed voor groene stroom voor zo’n 125.000 huishoudens. In totaal zijn 60 windmolens geplaatst in een gebied van 14 km2. Om erosie te voorkomen, is rond de turbinepalen een laag met stortstenen aangelegd met een diameter van 15 meter. Onderdeel van de vergunning, die door Rijkswaterstaat is afgegeven, is dat er onderzoek gedaan moet worden naar de impact die het windpark heeft op het zeeleven. Het onderzoek is uitgevoerd door verschillende onafhankelijke onderzoeksinstituten. Momenteel is Eneco de onderzoeken, in goed overleg met Rijkswaterstaat Zee en Delta, aan het afronden.
Vooral de kleine diertjes lijken van de windmolens te profiteren. De harde ondergrond die voor windmolens nodig is maakt een variatie in het zeebodemleven nodig. Bruinvissen, vogels en andere dieren profiteren niet echt, maar lijken ook weinig of geen last te hebben van het park.
Lees hier het hele persbericht van Eneco
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Kijktip: de bouw van een windmolen bijna zo groot als de Utrechtse Dom
Stevig rendement op investeringen in windmolens

Over de schrijver