In een buitenwijk van Kopenhagen wordt hard gebouwd aan de grootste vertical farm van Europa. De eerste fase van de bouw is net afgerond en deze maand zijn, naar verluid, de eerste biologisch geteelde kroppen sla en kruiden geoogst. Uiteindelijk moet de verticale boerderij veertien verdiepingen hoog worden, 7.000 m2 beslaan en jaarlijks duizend ton aan voedsel produceren. En daarmee kan Nordic Harvest zich met recht de grootste verticale boerderij van Europa noemen.
Vertical Farm
Het woord zegt het al: de gewassen in een vertical farm worden niet traditioneel horizontaal verbouwd, maar verticaal. Door de gewassen in verschillende lagen te stapelen, is er minder oppervlakte nodig en wordt het voedselaanbod in grote steden verhoogd. Op een vierkante meter krijg je dan ongeveer drie keer zoveel voedsel als normaal, ook omdat je vaker kan oogsten. Verticale boerderijen vind je vaak in oude fabriekshallen of kantoorpanden die leeg staan, maar ook zeecontainers doen dienst als verticale boerderij. Je hebt namelijk geen zonlicht nodig.
In de verticale boerderij van Nordic Harvest in Kopenhagen zorgen 20.000 LED-lampjes voor de oogst van sla, groenten en kruiden als basilicum, munt en koriander. De lampen werken op windenergie. En omdat de planten binnen groeien, worden ze afgeschermd van extreme weersomstandigheden zoals tropische plensbuien, langdurige droogte of storm.
Met de voeten in het water
Nordic Harvest maakt gebruik van hydrocultuur of hydroponie. Dat betekent feitelijk dat de planten met hun voeten in het water staan in plaats van in de grond. Dat water wordt gefilterd en hergebruikt, zodat er uiteindelijk veel minder van nodig is dan bij traditionele landbouw. Verder worden er geen pesticiden gebruikt. En worden de gewassen gekiemd uit biologische zaden, die gevoed worden met een eigen bio-meststof gemaakt van gefermenteerde wortels van eerder geoogste gewassen.
Elk zaadje heeft ongeveer twee tot drie weken nodig om uit te groeien tot een volwassen plant. Dat betekent dat er naar verwachting 15 keer per jaar geoogst kan worden. Ook omdat je binnen natuurlijk niet afhankelijk bent van seizoenswisselingen. De eerste oogsten in Kopenhagen gaan naar commerciële keukens, maar naar verwachting liggen de producten begin volgend jaar in de Deense supermarkt.
Verticale akkers
Overigens zijn er ook vertical farms die wél gebruik maken van aarde, vermengd met mineralen en voedingsstoffen. In plaats van dat de gewassen gestapeld worden, groeien ze dan als het ware écht verticaal uit de muur en krijg je als het ware verticale akkers. Sommige telers beweren dat deze methode meer kleur, smaak en kwaliteit brengt. We hebben de proef helaas niet op de som kunnen nemen.
Kopenhagen heeft dan misschien de grootste vertical farm van Europa, maar juist door de verticale groei van gewassen kleinschalig toe te passen kan je producten telen op de plek waar ze ook geconsumeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een verticale boerderij in een zeecontainer bij een restaurant of een supermarkt. Dat scheelt enorm veel aan transportkosten en CO2-uitstoot. En het sluit perfect aan bij eerdere initiatieven om groente, fruit en kruiden op het dak van de supermarkt te verbouwen. Omdat de vertical farm minder ruimte inneemt, kan je bovendien meer verbouwen en zoals gezegd vaker oogsten.
Abu Dhabi
Ondertussen werkt een Nederlands bedrijf in Abu Dhabi trouwens aan de grootste vertical farm ter wereld. Met een investering van 150 miljoen euro komt daar een boerderij van 160.000 m2. Deze bestaat deels uit een traditionele kweekruimte van één laag en een daglichtloze vertical farm met LED-lampen.
Lees ook over de grootste urban farm van Europa, in Parijs. En over het project van ontwerper Daan Roosegaarde, die met het plaatsen van horizontale LED-lampen op een veld vol prei het gewas helpt om te groeien en het gebruik van pesticiden met 50% kan verlagen.
Wat denk jij: is vertical farming dé klimaatbestendige oplossing voor de toekomst? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
Foto: YesHealth Group, Nordic Harvest
13 gedachten over “Hier komt de grootste vertical farm van Europa”
Ik ben het helemaal met Dinique en anderen eens: Ik mis een heel wezenlijk deel van plantenvoeding als ik groente eet die zonder zon en aarde is gegroeid. Wat wil dat zeggen als ik via de gewassen geen zonne-energie en aardekrachten (van gezonde aarde dan) meer opneem? Ik denk dat de spirituele waarde van planten daarmee geweldig wordt onderkend en tja, wat je eet, zo ben je, dus nog meer technocraten en aandacht voor kunstmatige intelligentie dan nu al het geval is, en gedachten zonder werkelijke relatie met de grond waarop we staan? Ik zie het wel gebeuren. Daarom vind ik dit zelfs een gevaarlijke ontwikkeling en een schijnoplossing voor het voedselprobleem. Het gaat nooit om tekorten, maar om een eerlijke verdeling, waarbij niet de multi-nationals bepalen wat we kopen.
Emmy, precies wat ik ook dacht. Over boviswaarde wordt niet gerept. Ik verwacht dat wanneer dat bekender gaat worden, dat mensen andere keuzes gaan maken.
Reacties zijn gesloten.