Hier komt de grootste vertical farm van Europa

In een buitenwijk van Kopenhagen wordt hard gebouwd aan de grootste vertical farm van Europa. De eerste fase van de bouw is net afgerond en deze maand zijn, naar verluid, de eerste biologisch geteelde kroppen sla en kruiden geoogst. Uiteindelijk moet de verticale boerderij veertien verdiepingen hoog worden, 7.000 m2 beslaan en jaarlijks duizend ton aan voedsel produceren. En daarmee kan Nordic Harvest zich met recht de grootste verticale boerderij van Europa noemen. 

Vertical Farm

Het woord zegt het al: de gewassen in een vertical farm worden niet traditioneel horizontaal verbouwd, maar verticaal. Door de gewassen in verschillende lagen te stapelen, is er minder oppervlakte nodig en wordt het voedselaanbod in grote steden verhoogd. Op een vierkante meter krijg je dan ongeveer drie keer zoveel voedsel als normaal, ook omdat je vaker kan oogsten. Verticale boerderijen vind je vaak in oude fabriekshallen of kantoorpanden die leeg staan, maar ook zeecontainers doen dienst als verticale boerderij. Je hebt namelijk geen zonlicht nodig.

In de verticale boerderij van Nordic Harvest in Kopenhagen zorgen 20.000 LED-lampjes voor de oogst van sla, groenten en kruiden als basilicum, munt en koriander. De lampen werken op windenergie. En omdat de planten binnen groeien, worden ze afgeschermd van extreme weersomstandigheden zoals tropische plensbuien, langdurige droogte of storm.

Met de voeten in het water

Nordic Harvest maakt gebruik van hydrocultuur of hydroponie. Dat betekent feitelijk dat de planten met hun voeten in het water staan in plaats van in de grond. Dat water wordt gefilterd en hergebruikt, zodat er uiteindelijk veel minder van nodig is dan bij traditionele landbouw. Verder worden er geen pesticiden gebruikt. En worden de gewassen gekiemd uit biologische zaden, die gevoed worden met een eigen bio-meststof gemaakt van gefermenteerde wortels van eerder geoogste gewassen.

Elk zaadje heeft ongeveer twee tot drie weken nodig om uit te groeien tot een volwassen plant. Dat betekent dat er naar verwachting 15 keer per jaar geoogst kan worden. Ook omdat je binnen natuurlijk niet afhankelijk bent van seizoenswisselingen. De eerste oogsten in Kopenhagen gaan naar commerciële keukens, maar naar verwachting liggen de producten begin volgend jaar in de Deense supermarkt.

Verticale akkers

Overigens zijn er ook vertical farms die wél gebruik maken van aarde, vermengd met mineralen en voedingsstoffen. In plaats van dat de gewassen gestapeld worden, groeien ze dan als het ware écht verticaal uit de muur en krijg je als het ware verticale akkers. Sommige telers beweren dat deze methode meer kleur, smaak en kwaliteit brengt. We hebben de proef helaas niet op de som kunnen nemen.

Kopenhagen heeft dan misschien de grootste vertical farm van Europa, maar juist door de verticale groei van gewassen kleinschalig toe te passen kan je producten telen op de plek waar ze ook geconsumeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een verticale boerderij in een zeecontainer bij een restaurant of een supermarkt. Dat scheelt enorm veel aan transportkosten en CO2-uitstoot. En het sluit perfect aan bij eerdere initiatieven om groente, fruit en kruiden op het dak van de supermarkt te verbouwen. Omdat de vertical farm minder ruimte inneemt, kan je bovendien meer verbouwen en zoals gezegd vaker oogsten.

Abu Dhabi

Ondertussen werkt een Nederlands bedrijf in Abu Dhabi trouwens aan de grootste vertical farm ter wereld. Met een investering van 150 miljoen euro komt daar een boerderij  van 160.000 m2. Deze bestaat deels uit een traditionele kweekruimte van één laag en een daglichtloze vertical farm met LED-lampen.

Lees ook over de grootste urban farm van Europa, in Parijs. En over het project van ontwerper Daan Roosegaarde, die met het plaatsen van horizontale LED-lampen op een veld vol prei het gewas helpt om te groeien en het gebruik van pesticiden met 50% kan verlagen. 

Wat denk jij: is vertical farming dé klimaatbestendige oplossing voor de toekomst? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Foto: YesHealth Group, Nordic Harvest

Over de schrijver

13 gedachten over “Hier komt de grootste vertical farm van Europa”

  1. interessant om dit soort fenomenen ook te beschrijven. En nog mooier de discussie, met voor mij zeer waardevolle en relevante invalshoeken. Vandaar dat ik ook maar eens reageer naar Het kan wel; Het kan niet 🙂

  2. Dit heeft om te beginnen niets met de term “biologisch” te maken, deze is beschermd en men mag dit zelfs niet zo noemen ! Hydrocultuur is gewoonweg niet toegelaten in biologische teelt. En het volledige idee op zich…. Wat heeft dit nog te maken met landbouw, de natuur, enz…? Dit is het tegenovergestelde. Dit is volledig artificieel voedsel produceren, letterlijk in een (oude) fabriek. Dit kan toch nooit de bedoeling zijn ? Men spreekt over reduceren van CO2, minder transportkosten. Wat dan te zeggen van de enorme input van energie voor de belichting, verluchting, verwarming, afkoeling, enz…. En stel dat je hiervoor effectief een gebouw moet plaatsen. Blijkbaar een project in Abu Dhabi voor 16ha groot een investering van 150 milioen € bij ons groeit alles gewoon buiten met gratis regenwater en gratis zonlicht… Eigenlijk is dit gewoon gekkenwerk en staat tegenover de term “duurzaam” Als er nog zulke artikellen hier geplaatst worden, dan ga ik me wel uitschrijven….

  3. Het is een leuk experiment, maar ook planten zijn meer wonderlijk en ingenieus dan de meeste mensen denken. Zonder grond groeien ze wel, maar ze missen hun vitale bodem en daardoor vitaliteit , die ze dus ook niet aan ons kunnen geven. Het bodemleven in een gezonde, (biologische) bodem is een super complex systeem, dat je niet zo maar na bootst met een bak water en een metertje die de meststoffen meet. Ik ben benieuwd wat de beelden zouden zijn als je de vitaliteit wilt meten. (Methodes die nog niet wetenschappelijk aanvaard, maar wel zeer inzichtelijk zijn, zoals gebruikt in de Biodynamische landbouw). Ik geloof niet dat je dit biologisch mag noemen. Het is beter dan gangbare landbouw met kunstmest input, maar geef mij maar liever écht eten.

  4. Afgezien van of deze manier van gewassen telen echt nodig is (een ommezwaai naar permacultuur voedselbossen en /of biologische kringloopboerderijen lijkt mij beter) vraag ik me zeer af wat de voedingswaarde en mate van lichtenergie van deze op water geteelde gewassen zal zijn? Grondgeteelde biologische groenten hebben een scala aan mineralen, vitaminen en lichtenergie die voor een lichaam onontbeerlijk zijn.

  5. Dit roep ik al jaren !! En vooral in landen waar klimatologisch het op land laten groeien van groenten en vee! lastig is, of veel te veel grond vergt, zodat mensen bossen verbranden voor cultuur=kweek-grond – is het uitstekend! En ga vooral ook 50 verdiepingen onder de grond ! warmte gratis daar. En virusvrij, optimaal, zeer goede ontwikkeling. De pessimisten die dachten dat de aarde niet groot genoeg is om ons te voeden hebben ongelijk

    1. Beste Herman, laat je toch niet vangen ! dit heeft niets met biologisch of duurzaam te maken, dit is voedsel produceren op industriele schaal. Heb je nog nooit witloof van hydrocultuur en witloof uit de grond naast mekaar geproefd ? We zouden met z’n allen moeten roepen om dit tegen te houden ! 150milioen € voor 16ha, om nog maar te zwijgen van de input aan energie voor water, verwarming/afkoeling, verluchting, enz…. Waar zit nu eigenlijk het voordeel ? We kunnen perfect alle mensen voeden op aarde zonder dergelijke hocus pocus ! We moeten gewoon met z’n allen véél minder vlees gaan eten, dan is alles opgelost, gaan de grondprijzen dalen, is er zelfs terug meer plaats voor natuur !

  6. Hm, ik denk: onnodig technologie toepassen, terwijl het echt mogelijk is om grondgebonden de wereld te voeden, met een gezonde bodem. Eet van dichtbij biologisch, liefst kleinschalig en natuurlijk van het seizoen.
    Onderstaande punten maken dat ik niet meteen enthousiast wordt:
    Met hydrocultuur kun je nooit een gezonde bodem nabootsen. En daarmee dus ook nooit een helemaal volwaardig eindproduct.
    Zo’n installatie moet ook gebouwd en onderhouden worden (ook energie- en grondstoffen), alhoewel vele malen beter dan conventionele kassen qua uiteindelijk energieverbruik, is het niet gratis.
    Overigens vraag ik me af of je het eindproduct biologisch mag noemen, als het niet grondgebonden is. Ik denk het niet, namelijk. Meestal betekent dat, dat er op termijn niet-bio zaad (met bijbehorend GMO-gedoe en pesticidegebruik bij de productie van het zaad) gebruikt gaat worden, omdat je het product niet voor een bio-prijs op de markt kunt zetten. Hulde als dit bedrijf aan de principes vast blijft houden, maar ik heb vaak genoeg gezien dat bedrijven (vaak als ze groter worden) toch wat uitgangspunten over boord gaan gooien. Vooralsnog valt dit voor mij eerder in de categorie “minder erg”, ipv “dit gaat het verschil maken”. Maar goed, het is maar wat je uitgangspunt is, natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.