Grootste zeeroofdier ter wereld bedreigd door plastic tasjes

El Groo, Flickr.com
El Groo, Flickr.com

Het zijn de grootste, de meest luidruchtige én langstlevende dieren ter wereld. En toch worden ze met uitsterven bedreigd. Nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat plastic afval in oceanen funest is voor de levensverwachting van potvissen. Dit bleek ook toen er op een Italiaans strand zeven potvissen aanspoelden. Na onderzoek van de lichamen bleek dat ze van binnenuit gedood waren door een enorme hoeveelheid plastic.

Plastic dodelijker dan jacht
Tot een aantal decennia terug was de jacht de grootste vijand van potvissen. Potvissen waren vooral interessant vanwege hun olie. Die olie kon gebruikt worden om straatlantaarns en olielampen te laten branden, maar ook om ruimtevoertuigen van NASA te smeren. Deze olie bevriest namelijk niet. Toen bleek dat olie ook op andere manieren gewonnen kon woren, werden potvissen steeds meer met rust gelaten. Toch is het aantal potvissen in de afgelopen 200 jaar gedaald van 2 miljoen naar 360.000.
Nu de meeste landen volledig gestopt zijn met de jacht op potvissen, zou het beter moeten gaan met het aantal potvissen in de oceaan. Dit is echter niet het geval, zo blijkt uit onderzoek van Dr. Ruth Leeney. In haar boek, Dominion: A Whale Symposium, geeft ze aan dat potvissen alsnog bedreigd worden door mensen. En in het bijzonder door de enorme hoeveelheid plastic die in oceanen terecht komt.
Giftige gassen
Dit plastic wordt gegeten door kleine zeedieren. Die zeedieren worden weer gegeten door potvissen, waardoor het plastic ongemerkt ook terecht komt in potvismagen. Aangezien potvissen jaarlijks meer dan 100 miljoen ton zeevoedsel eten, kan de hoeveelheid plastic in de gemiddelde potvismaag aanzienlijk oplopen. Plastic is niet biologisch afbreekbaar en het kan soms wel tot 20 jaar duren voor het helemaal verdwenen is. Bovendien komen er bij dat afbreekproces veel giftige gassen vrij. Hierdoor worden de potvissen van binnenuit vergiftigd en sterven ze een nare, vroegtijdige dood.
Bronnen: Daily Mail, Treehugger.com
Lees ook:
Een schone onderbroek is van bamboe
Schimmel uit Amazone eet niet-afbreekbaar plastic
5 orka’s slepen SeaWorld voor de rechter wegens dierenslavernij

1 gedachte over “Grootste zeeroofdier ter wereld bedreigd door plastic tasjes”

  1. Het is jammer voor ons en voor deze mooie dieren dat we zo met elkaar omgaan. Er si een machine uitgevonden in Japan die plastic omzet in bruikbare olie waar motoren op werken. Als we de (werkloze) vissers nu de boten laten gebruiken om die plastic-soep op te vissen en deze om laten zetten in die bruikbare olie dan zijn we een stap verder in het beter beheren van deze aarde.

Reacties zijn gesloten.