Grootste zonne-installatie van Afrika komt in Ghana

2903370723 09Ee528F91
Foto: Jeremy Levine

De grootste installatie voor zonne-energie in Afrika wordt in Ghana gebouwd. In 2015 moet het 400 miljoen dollar kostende project 155 MegaWatt vermogen leveren. De installatie levert honderden banen op, en past binnen ambitieuze groeiplannen voor groene energie van de Ghaneze overheid. Het land wil in 2020 10% van haar energie duurzaam opwekken.
Wie nog steeds denkt dat Afrika een achtergebleven gebied is, kan wakker worden. De Ghanese economie groeide afgelopen jaar met 14,3%. Deze groei onstond mede dankzij de olie-industrie, maar Ghana wil ook op het gebied van zonne-energie een belangrijke rol spelen.
Ghana heeft sinds 2011 een feed-in tarief, waarbij de ontwikkeling van zonne-energie gestimuleerd wordt door opwekking van grijze stroom iets duurder te maken.
Het is nog niet zeker of dit project lang de grootste zonne-installatie van Afrika zal blijven. Aan de andere kant van de Sahara, in Noord Afrika staan ook grote zonne-installaties gepland in het kader van het Destertec project.
Bron: The Guardian
Lees ook
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen van leveranciers uit jouw regio
Ons vernieuwde dossier: van A tot Z alles over hoe je zonnepanelen op je eigen dak krijgt
Nederland is grootste klimaatverzieker van Europa

Over de schrijver

5 reacties op “Grootste zonne-installatie van Afrika komt in Ghana”

 1. EOF steunt vanaf 1990 projecten in Ghana. Op dit moment zijn we bezig met de waka-waka solarlamp en bekijken de eventuele mogelijkheden van de waka-waka base (een wat ” zwaarder” systeem dat meer mogelijkheden biedt).
  Tijdens mijn ” zoektocht” op internet kwam ik toevallig dit artikel tegen en vroeg me af waar deze zonne-installatie in Ghana staat (kom daar regelmatig maar heb er niets over gehoord)/ Vandaar mijn vraag of die inderdaad dit jaar in gebruik genomen gaat worden. Ben ontzettend benieuwd naar uw reactie.
  Met vriendelijke groet, Annie Manders.

 2. Desertec is zwaar asociaal. Ten eerste zijn de transmissie verliezen groot. Ten tweede zijn we dan nog steeds afhankelijk van het bedrijf dat desertec runt. en ten derde, hoe halen wij het in ons hoofd energie op te wekken op grondgebied van een ander land, arm land, waar de meeste mensen nog geen licht hebben of stikken in de gassen van de olielamp om simpel te kunnen studeren of bvb een operatie te ondergaan.
  Een woord arrogantie. Deze arrogantie heeft de crisis veroorzaakt. Mijn voorstel: Denk in echte lokale oplossingen die de verantwoordelijkheid en vrijheid van de levensvoorzieningen bij de normale mens brengt.

  1. 1 – er wonen nauwelijks mensen in de woestijn.
   2 – mensen stikken niet van olielampgas, maar van rook ofwel de afvalprodukten van dat gas.
   3 – met gelijkstroom is het transmissieverlies gering, wel zijn de transmissiekosten hoog mede doro een dure verbinding
   4 – ook nu zijn we steeds meer afhankelijk van buitenlandse energie zoals gas uit Rusland / Algerije

   1. Jammer, maar er rijden hier nog steeds geen elektrische vrachtwaggels en ook wordt er nauwelijks elektrisch verwarmd. Zouden we wel elektrisch verwarmen dient het totale elektriciteitsnet verdrievoudigd te worden.
    Russisch of Algerijns gas kan WEL verwarmen maar er zijn nog zat andere oplossingen om de stroomgekte te ontlopen.
    Hier staan er een paar:
    http://www.klimaatkombi.nl/Energie.html

Reacties zijn uitgeschakeld.