Grote bedrijven dumpen vaker vieze leveranciers

Foto: Evan Goldenberg, Flickr

Grote bedrijven zoals Coca Cola, Philips en Walmart letten steeds scherper op de CO2 uitstoot die hun toeleveranciers genereren. Dat blijkt uit een rapport van de Britse Carbon Disclosure Project en consultancy bureau Accenture. Volgens het rapport kunnen bedrijven nog flinke vooruitgang boeken, zowel in geldelijke winst als in minder CO2 uitstoot, door toeleveranciers te stimuleren om hun uitstoot te beperken. Volgens het rapport zijn toeleveranciers namelijk verantwoordelijk voor 86% van de CO2 uitstoot van een bedrijf.
Het aantal grote bedrijven dat van plan is om geen zaken meer te doen met toeleveranciers die niet voldoen aan duurzame standaarden verdubbelde t.o.v. 2009 naar 39%. Ook groeide het aantal bedrijven dat speciaal beleid voert om schone toeleveranciers te belonen naar 62%. In 2009 deed slechts 19% van de bedrijven dit.
Het rapport kijkt vooral naar CO2 emissies van bedrijven en hun toeleveranciers.
Bron: Groene Courant, Carbon Disclosure Project
Lees ook 
Het antwoord op het afvaloverschot: eetbare verpakkingen
Hollandse broers willen mannenbillen aan de bamboe krijgen
Toestellease van KPN maakt 100% recycling van mobieltjes haalbaar

Over de schrijver

3 reacties op “Grote bedrijven dumpen vaker vieze leveranciers”

 1. Volgens het rapport zijn toeleveranciers namelijk verantwoordelijk voor 86% van de CO2 uitstoot van een bedrijf.
  Laten we het onwaarschijnlijke aannemen dat dus slechts 14% van de CO2 uitstoot aan "grote bedrijven" – = westerse? bedrijven – is toe te rekenen. Dan kan onze landelijke CO2 uitstoot ook meteen de prullebak in, als nietszeggend en verhullend, dus ook alle rapporten, plannen e.d. om onze CO2 te verlagen.
  Immers zo'n 90% van onze CO2 uitstoot gebeurt over de grens.

  1. Ik vond het ook wel een sterk cijfer. Maar goed, zit wel wat in: denk aan transport, verbouw van producten etc. Veel grote bedrijven kopen al hun materialen in, en verpakken het eigenlijk alleen maar.
   En vergeet niet: veel CO2 uitstoot in Nederland komt van landbouw, kolencentrales en auto rijden, dus daar wat aan doen is wel degelijk zinvol.

   1. "veel CO2 uitstoot in Nederland komt van landbouw, kolencentrales en auto rijden"
    – een aanzienlijk deel van ons voedsel komt uit het buitenland met veel transport, zelfs de bloemen worden uit Kenia ingevlogen en vliegen telt niet in onze CO2 uitstoot
    – al onze kolen komen uit het buitenland; mijnbouw en transport valt buiten onze CO2 uitstoot
    – hoeveel CO2 uitstoot komt er van de autoproduktie?
    Het lijkt waarschijnlijk dat bij zuiniger auto's de CO2 uitstoot verschuift naar de produktie (en afvalverwerking). Naar verhouding heeft een auto een korte levenduur, dus telt de produktie zwaar

Reacties zijn uitgeschakeld.