Grote interesse voor winddelen, de nieuwe manier om schone energie op te wekken

Foto: Desirée M. Boom

Vandaag is de magische grens van 12.000 Winddelen gepasseerd. Hierdoor is de collectieve aankoop van twee windmolens in Groningen een reuzenstap dichterbij gekomen. Een massale crowdfundingmarketing door eigen deelnemers is de belangrijkste basis van dit succes, zo stellen de initiatiefnemers van de campagne Deel mee in de Wind. Dat zijn Natuur & Milieu, Windcentrale en Greenchoice.
Harm Reitsma, directeur Windcentrale: ‘Het is fantastisch om te zien hoe betrokken Winddelers zijn! Ze zetten zich op alle manieren in om dit initiatief onder de aandacht te brengen. Ze willen dat het lukt, ze willen het heft in eigen hand nemen.’ Het dagrecord was op 10 oktober jl. toen mensen voor maar liefst 135.000 euro participeerden in windmolen De Jonge Held. Nog nooit eerder werd er in één dag zoveel door particulieren geïnvesteerd in een duurzaam energieproject.
Meer informatie lezen over winddelen, of je inschrijven voor je eigen stukje molen kan hier
Lees ook
Zelf geld verdienen met wind
Groene stroom van eigen molen binnen handbereik
Verdien je eigen stukje windmolen in 7 jaar terug
Op naar de 20.000
Aandacht voor Winddelen moet er de komende maanden blijven. ‘Deze 12.000 Winddelen zijn een vreugdesprong waard, maar pas bij 20.000 Winddelen kan de vlag echt uit. Om dat te halen moeten we met alle partners en Winddelers de voordelen van eigen windenergie opwekken van de daken blijven roepen,’ aldus Reitsma. ’Met Winddelen versnellen we het draagvlak voor duurzame energie in een ongekend tempo.’
In juni 2012 startte de uitgave van Winddelen, stukjes van twee windmolens bij het Groningse Delfzijl. Iedereen kan molenaar worden en meedelen in de wind door een Winddeel te kopen via winddelen.nl. Voor 351 euro per Winddeel worden mensen ‘Winddeler’ van Grote Geert of De Jonge Held. Op 15 oktober moet aan de huidige eigenaar aangetoond worden dat er voldoende mensen zijn die willen meedelen in de wind. Dat is gelukt: de eis van 12.000 winddelen is vandaag al behaald. Op 7 december a.s. stopt de actie: dan moet er voldoende kapitaal zijn om de molens te kopen. Dat is het geval als er 20.000 Winddelen zijn verkocht.
Weerstand tegen windmolens omzetten in draagvlak
Windmolens op land roepen soms weerstand op vanwege geluid, slagschaduw of horizonvervuiling. Deze problemen kunnen grotendeels worden ondervangen door molens niet overal verspreid neer te zetten, maar te concentreren in industrie- en havenlandschappen en grootschalige landbouwgebieden met voldoende windopbrengst. Daarnaast blijkt dat het laten deelnemen van burgers in windmolens zorgt voor draagvlak, doordat zij financieel voordeel van de molens hebben
Wind is efficiënt
Winddelen zijn uitermate geschikt voor mensen die geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben en toch graag zelf een deel van hun eigen energie willen opwekken. Winddelen kunnen ook dienen als aanvulling op zonnepanelen, bijvoorbeeld als het dak vol is maar nog niet alle stroom zelf wordt opgewekt.
Meer informatie lezen over winddelen, of je inschrijven voor je eigen stukje molen kan hier

Over de schrijver