Grote juridische overwinning voor bio-boer in strijd tegen Monsanto

5516751370 275104E1D7
Foto: Irri Images (Flickr)

De oogst van biologische boer Johnson in Minnesota raakte in de afgelopen jaren meerdere keren besmet met bestrijdingsmiddelen van een naburige reguliere boer. Door de besmetting kon hij zijn oogst niet als biologisch verkopen en was zijn land minstens 3 jaar onbruikbaar gebruikt voor biologische landbouw. Een rechtbank in Minnesota oordeelde onlangs dat hij compensatie kon claimen voor de schade die hij had geleden. De uitspraak van de rechter dat bestrijdingsmiddelen maar ook genetisch gemanipuleerd materiaal dat in naburige velden terecht komt een overtreding is, kan een enorm verschil betekenen voor de positie van biologische boeren (Bron: Natural News).

Monsanto voor de rechter

Tot nu toe was het de omgekeerde wereld. Wereldmarktleider in genetisch gemodificeerde landbouwgewassen Monsanto klaagde biologische boeren aan die zonder eigen toedoen genetisch gemanipuleerde planten op hun akkers hadden gekregen. Vanwege Monsanto’s patent op de GM-zaden, konden ze de boeren aanklagen voor patent-inbreuk. Vele biologische boeren gingen door de dure rechtzaak failliet of zagen als enige uitweg om een contract te tekenden met Monsanto. Boeren die GM-zaden van Monsanto kopen mogen die zaden niet zelf vermeerderen, maar moeten elk jaar opnieuw zaden kopen bij Monsanto. Door de recente uitspraak van de rechter hebben biologische boeren nu meer kans om rechtzaken van Monsanto te winnen.

Genetische diversiteit bedreigd

Monsanto is sinds de oprichting in 1901 een zeer omstreden bedrijf. In de documentaire ‘The world according to Monsanto’ wordt belicht hoe het bedrijf willens en wetens vervuilende producten op de markt brengt. Van PCB’s die drinkwater vervuilden, tot het ontbladeringsmiddel Agent Orange dat bij Vietnamveteranen tot ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel leidde. En sinds 1971 het bestrijdingsmiddel Round Up. Het zou biologisch afbreekbaar zijn, maar dat bleek niet waar. Volgens sommige wetenschappers is het middel zelfs kankerverwekkend, al wordt dat niet openlijk erkend. Op dit moment is Monsanto vooral bezig met genetisch gemanipuleerde zaden, die immuun zijn voor Round Up.

Door een steeds groter gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden verdwijnt de natuurlijke genetische diversiteit van zaden. Zo is het grootste deel van de soja-teelt genetisch gemanipuleerd:  meer dan 70% wereldwijd, in de VS meer dan 90%. De GM-gewassen bedreigen ook andere gewassen van boeren die niet met GM-zaad willen werken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat genetisch gemanipuleerd materiaal zich makkelijk verspreidt door stuifmeel dat door de wind of dieren wordt meegenomen. In de vacht van grotere dieren kan zaad of stuifmeel zelfs tot 50 mijl verderop terecht komen. Hierdoor dreigt steeds grotere besmetting van oude plantenrassen met genetisch gemanipuleerd zaad.

Lees ook:

Gezonder zonder soja

VN: voedselcrisis alleen te voorkomen met natuurlijke landbouw

Honing: een nieuw wondermiddel tegen superbacteriën

Over de schrijver

2 gedachten over “Grote juridische overwinning voor bio-boer in strijd tegen Monsanto”

Reacties zijn gesloten.