Grote meerderheid ondernemers wil meer onderwijs in duurzaamheid

Foto: Groene Generatie NlRuim driekwart van de Nederlandse werkgevers vindt dat het onderwijs meer aandacht moet besteden aan duurzaamheid. Dit is de belangrijkste conclusie van het eerste nationale onderzoek naar de verwachtingen van werkgevers over het thema duurzaamheid in het onderwijs. Structurele aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs versterkt op termijn de positie van de Nederlandse economie, zo stellen de werkgevers.
Het onderzoek sluit opmerkelijk goed aan bij het rapport “De Lerende Economie” van de Wetenschappelijke Raad voor het RegeringsbeleidWRR rapport: Vergroening noodzakelijk voor Nederlandse economie, dat gisteren werd aangeboden aan premier Mark Rutte. Ook in dit rapport wordt gepleit voor sterker onderwijs gericht op duurzaamheid om in de toekomst de economische positie van Nederland veilig te stellen.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Groene Generatie NL in samenwerking met het platform van duurzame ondernemers De Groene Zaak en 22 onderwijsinstellingen uit het MBO en HBO. Het is voor het eerst dat de vraag van werkgevers naar duurzaamheid in opleidingen is onderzocht. Het is tevens uniek dat het onderzoek door crowdfunding en crowdsourcing tot stand is gekomen.
De ondervraagde ondernemers zien een groeiende vraag op het gebied van duurzaamheid. Zij willen de boot niet missen en willen daarom ook zelf in duurzaamheid investeren. Door een hoger kennisniveau, meer bewustzijn en een positieve houding van nieuwe medewerkers op het gebied van duurzaamheid, zeggen werkgevers beter in staat te zijn vorm en inhoud te geven aan duurzame businessmodellen.
Voor het onderzoek werkten 175 werkgevers mee. 18 werkgevers (waaronder bestuurders en directeuren) werden persoonlijk geïnterviewd. Onder de werkgevers zijn grote ondernemingen als AkzoNobel, Unilever, Rabobank Nederland, Alliander, Cofely, FrieslandCampina en PostNL. Ook overheden als de gemeenten Almere, Eindhoven, Heerlen en de provincie Utrecht deden mee.
De samenvatting van het rapport is hier te vinden
Lees ook
[adrotate group=”1″]
WRR rapport: Vergroening noodzakelijk voor Nederlandse economie
Haarlemmermeer wil Silicon Valley van Duurzaamheid worden

Over de schrijver