Grote protesten tegen schaliegas boringen in Verenigd Koninkrijk

Protesten tegen schaliegas. Foto: Firesnapper999, Twitter
Protesten tegen schaliegas. Foto: Firesnapper999, TwitterFoto: Firesnapper999, Twitter
Het afgelopen weekeinde protesteerden duizenden mensen tegen schaliegas (proef)boringen in het Verenigd Koninkrijk. Het plekje Malcombe, in Sussex was het centrum van de acties. Het bedrijf Cuadrilla is in deze plaats bezig met proefboringen. Zondag protesteerden 2.000 mensen in het dorpje. Vandaag gingen de protesten door.
De politie was in groten getale aanwezig en arresteerde vandaag verschillende activisten. Volgens eerdere berichten verliepen de protesten verder geweldloos.
Volgens het Britse dagblad is het Britse volk The Guardian flink verdeeld over schaliegasboringen. Slechts 40% van de Britten zou schaliegasboringen steunen als die in de buurt plaatsvinden, terwijl een zelfde percentage gekant is tegen de boringen.
De krant hield het afgelopen weekeinde een liveblog bij over de ontwikkelingen. Volgens The Guardian zijn er nog steeds activisten bij het boorterrein aanwezig. Zij bezetten de toegangsweg naar de boorlocatie ondermeer door zich aan elkaar vast te ketenen.
De activisten zijn bang dat de booractiviteiten schade zullen toebrengen aan het milieu doordat gifstoffen in het grondwater terechtkomen. Ook vinden zij het risico op aardbevingen te groot. Verder vermoeden zij dat eventuele gaswinsten ten goede zullen komen aan het bedrijf, en niet aan lokale mensen. De activisten gebruiken slogans als “Power to the people”, “No Dash for Gas” en “Reclaim the Power”.
Activisten bezetten ook het hoofdkantoor van Cuadrilla en het kantoor van het PR-bureau van de boormaatschappij.
Caudrilla heeft ook plannen om boringen ten doen in Nederland.
Bron: The Guardian
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Verzet tegen schaliegas groeit in Groot Britannië
De gevaren van schaliegas

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020