Het is lente, dus tijd voor de grote schoonmaak. Zo pak je dat duurzaam aan. 5 tips.

De lucht is strak blauw. De spreeuwen zijn teruggekeerd. Er klinkt muziek uit het open raam van een auto die voor het stoplicht staat te wachten. Okay, het is ook ijskoud. Een muts is geen overbodige luxe en mijn schouders trekken ongewild omhoog richting mijn oren. Maar de lente hangt onmiskenbaar in de lucht. Sterker nog: de lente is vandaag officieel begonnen, meteorologisch dan. En dat betekent dat het -bij mij in ieder geval- begint te kriebelen om de boel te luchten, uit te kloppen, op te ruimen en te poetsen. De grote schoonmaak, hoe pak je dat een beetje duurzaam aan? We zetten 5 tips op een rij.

1.Doe het stap voor stap

Misschien wel de belangrijkste tip voor mezelf, want bij mij zorgt de grote schoonmaak gek genoeg altijd voor grote chaos. Voordat ik het weet gaan alle keukenkastjes open, alle producten eruit en ben ik op mijn telefoon op zoek naar recepten voor de producten die bijna over de datum zijn en dus ineens ‘op’ moeten, want ja: grote schoonmaak. Dat is op zich niet zo erg, maar dan moet je niet tegelijkertijd al je kleren net uit de kast gehaald hebben om te sorteren op wat wel en niet weg kan. Oftewel: pak één kamer tegelijkertijd aan en kies één ding tegelijkertijd. Of -als je dat liever hebt- pak één thema per keer aan (elektronica, kleding, klusspullen, eten etc.).Dan blijft al dat schoonmaken en opruimen ook een beetje leuk.  

2. Maak milieuvriendelijk schoon

Dat klinkt als een inkopper, maar hoe pak je dat aan? Ik ga meestal aan de slag met baking soda en azijn (of citroen) om de boel blinkend te schuren. Maar je kan er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met het maken van een je eigen allesreiniger. Lees hier onze DIY recepten voor schoonmaakmiddelen. Of (optie drie) je kiest voor ook schoonmaaktabletten, die je oplost in kraanwater in het sprayflaconnetje dat je nog hebt. Wel zo duurzaam, want het scheelt enorm veel CO2-uitstoot (en gezeul) om die flessen water niet allemaal te hoeven vervoeren. De meeste traditionele schoonmaakmiddelen bestaan namelijk voor 80 procent uit water. Die tabletten zie je in steeds meer supermarkten in het schap liggen (zeker bij de biosupermarkt). Lees hier hoe je specifieke issues (zoals schimmel of zilvervisjes) op een duurzame manier aanpakt.

3. Opruimen, laten repareren of wegdoen

De grote schoonmaak is een goede gelegenheid om als een ware Marie Kondo door je huis te gaan. Tijd om de balans op te maken van je voorraad laders, oude apparaten, medicijnen, verzorgingsproducten, eten en kleding. Wat weg kan, gooi je op een verantwoordelijke manier weg. Of je geeft het aan bekenden, doneert het, ruilt het of verkoop het. Wat gerepareerd moet worden, laat je repareren. En wat je houdt, maak je schoon en berg je keurig op waar het hoort. Ik garandeer je dat dit echt een héérlijk opgeruimd gevoel geeft. Lees hier waar je met je oude spullen naar toe kan. En krijg hier 10 tips om te ontspullen en te minimaliseren.

4. Doe de was en berg schoon op

De was doe je natuurlijk wel vaker, maar dit is een uitgelezen gelegenheid om na het opruimen alles wat je houdt en tot de komst van de herfst schoon te maken en te repareren. Zo komt het in oktober weer fris en ongeschonden de dozen uit en zorg je ervoor dat er geen mottenlaven in je  kleding blijven zitten om dit hele seizoen hun eigen feestje te vieren.  

Dit is ook een goed moment om al die herbruikbare tasjes eens in de was te gooien (mocht je dat nooit doen). Let op: sommigen zijn erg krimpgevoelig (ik spreek uit ervaring). Was je  douchegordijn en wacht tot een mooie, zonnige dag om de dekbedden en kussens te wassen, zodat ze in de buitenlucht kunnen drogen. Matrassen kan je stofzuigen en omdraaien. En zet de boel überhaupt eens lekker tegen elkaar open om het de stofmijt ietsjes moeilijker te maken. Doe dat (die ramen openzetten) voordat het hooikoortsseizoen begint, anders kom je van de regen in de drup. Of van de drup in de regen (afhankelijk van hoe allergisch je bent).

5. Neem je witgoed onder handen

Ik ben iemand die eigenlijk altijd net iets te laat aan het ontdooien en schoonmaken van de vriezer begin, maar nu we alles groots aanpakken (het is lente!) is het ook tijd om de vriezer aan te pakken. Het scheelt bovendien heel veel stroom als je vriezer schoon (en vol) is. En als je dan toch bezig bent: maak ook de koelkast schoon. En pak ook de eventuele vetluis in je wasmachine aan tijdens deze grote schoonmaak, gewoon door het programma voor een keer op 90 graden te draaien (meestal is 60 graden eens in de zoveel tijd al voldoende om de trommel fris en fruitig te houden). Laat ook het water uit je wasmachine stromen en maak de filterbuis schoon.

Bonus: Neem je planten onder handen

Bij de lente (en dus de grote schoonmaak) hoort ook altijd groen. Vind ik dan. Tijd om planten te verpotten en te stekken en om te beginnen met de aanleg van je (moes) tuin. Die zaadjes in van die kleine kweekpotjes kan je beter niet meteen buiten zetten in verband met die kou waar ik het eerder over had, maar aangezien je net een sloot aan ruimte hebt gecreëerd met al dat opruimen, is er plek genoeg om je moestuin te beginnen. Toch? Lees hier hoe je dat in 8 stappen kan doen.

Zo, ik ga eerst even een kop thee drinken en uit het raam staren denk ik, voordat ik verder ga met die grote schoonmaak.

Wat zijn jouw duurzame tips voor de grote schoonmaak? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Het is lente, dus tijd voor de grote schoonmaak. Zo pak je dat duurzaam aan. 5 tips.”

Reacties zijn gesloten.