Wordt het nummer ‘Groter dan ik’ van Froukje Veenstra het Nederlandse ‘Imagine’?

Muziek is een krachtige manier om een boodschap te vertellen. Er zijn tal van popnummers te vinden over klimaatverandering, wereldvrede, vervuiling, consumptiedrift en de bescherming van de natuur. Vanaf vandaag hebben we er een nieuw nummer van Nederlandse bodem bij. Zangeres Froukje Veenstra schreef het nummer ‘Groter dan ik’ dat gaat over het klimaatprobleem. Om aandacht te vragen voor de toekomst. Van haar, haar vrienden en de planeet. En het is prachtig. 

De redder in nood

Zelf schrijf Froukje Veenstra er het volgende over op haar social media: “Het klimaatprobleem is groter dan ik. Ik ben niet het meesterbrein, de held of de redder in nood, die de oplossing gaat bieden. Dat is wat ik altijd dacht, terwijl ik de verontrustende berichten over ons klimaat de afgelopen jaren voor mijn ogen steeds scherper zag worden. Het is comfortabel om problemen waarvan je denkt dat je ze niet kan oplossen te negeren, om in stilte te hopen dat iemand anders ons redt, en op tijd.

Ik had gelijk. Ik ben niet het meesterbrein, en zeker geen held, maar ik wil wel iemand zijn met hoop en met de juiste mindset. En hoop en de juiste mindset liggen voor het grijpen. Het begint met je open te stellen voor verandering in jouw leven. Ik kan hier een waslijst neer gaan zetten met tips om je CO2-uitstoot te verminderen, maar deze tips zijn niet verder van je verwijderd dan een Instagram-post. Ik ben zelf ook niet heilig, er is veel dat ik beter zou kunnen doen, maar kleine veranderingen maken samen het grote verschil.

Ik wil niet belerend zijn, of de held spelen. Ik wil een gesprek nog verder openen. En het is niet gezellig om je vrienden te vragen wat zíj doen voor het klimaat, maar het is nodig. Want dit gaat om ónze toekomst, die er zomaar eens heel anders uit zou kunnen zien dan we altijd hebben gedacht. Denk er in ieder geval eens over na. Het klimaatprobleem is groter dan ik. Maar niet groter dan wij.”

De songtekst van ‘Groter dan ik’ van Froukje Veenstra

Happy new year
De wereld staat in de fik
En ik zou het willen blussen
Maar het vuur is groter dan ik
En ik stik in
De time, time ticking
De tijd tijd tikt maar door en je sluit je ogen ervoor
Happy new year
Het is tweeduizendtwintig alweer
En we zijn met steeds meer en we willen steeds meer
Wie het kleine niet eert is het grote niet weert
En wie niet weet wie niet deert
Ik drink nog een drankje
Proost op het leven
De klok slaat twaalf uur, zijn mijn zonden vergeven dan?
We zullen beven, de aarde zal bloeden
En wie niet betaalt moet zijn schulden vergoeden
Maar ik wil een toekomst
Ik wil een kind, ik wil een carrière, een tuin, een gezin
Ik wil kunnen proeven van echt schone lucht
Maar de rijken die vluchten, die boeken een vlucht
En het kan anders, ik weet dat het kan
Met geloof en een wil en een wet en een plan
Ik wil een toekomst, en jij wil het ook
Of je blijft blind, want waar vuur is, is rook
Happy new year
De wereld staat in de fik
En ik zou het willen blussen
Maar het vuur is groter dan ik
En ik stik in
De time, time ticking
De tijd tijd tikt maar door en je sluit je ogen ervoor
Groter dan ik
Maar ik ben groter dan dat
We gaan dood dus de nood is wat hoger dan dat
’T is klote maar laten we hopen op dat
we het redden met horten en stoten en dat
We gaan praten, vooral met elkaar
Want de crisis is hier en den haag is nog daar
en dat we iets doen, echt doen hoor
Want daar heb je poen voor
En met sinterklaas zet ik daar dan m’n schoen voor
Want ik wil een toekomst
Ik wil een verhaal
En niet voor mezelf maar voor ons allemaal
ik wil zien in 50 tinten groen
Ik wil graag denken en durven en doen
Happy new year
De wereld staat in de fik
En ik zou het willen blussen
Maar het vuur is groter dan ik
En ik stik in
De time, time ticking
De tijd tijd tikt maar door en je sluit je ogen ervoor
Mooi toch? Wat vind jij er van? Laat het ons weten. Het nummer vind je op Spotify en natuurlijk op Youtube.

Over de schrijver

2 gedachten over “Wordt het nummer ‘Groter dan ik’ van Froukje Veenstra het Nederlandse ‘Imagine’?”

Reacties zijn gesloten.