Onderzoek: windmolens hebben positief effect op lokale economie

2482093675 00930012Ed B
Lokale Economie In Vs Profiteert Van Windmolens. Flickr.com (Nachgeist)

Gebruik maken van windkracht is niet alleen een schone manier om energie op te wekken, in de Verenigde Staten blijken windmolens ook een positief effect op de economie te hebben. In de zogenaamde ‘county’s’ waar windturbines staan groeit het inkomen van de provincie sterk en neemt de werkgelegenheid ook toe. Dat bewijst een gloednieuwe studie die kijkt naar economische impact op lokaal niveau bij het winnen van windkracht.
Het is voor het eerst dat een econometrische methode gebruikt wordt om te kijken wat windmolens op lokaal niveau opleveren. Er is aan analyse losgelaten op 1.000 gemeentes in twaalf Amerikaanse staten over een periode van acht jaar (2000-2008). Wat blijkt: per megawatt opgesteld vermogen groeide het totale persoonlijke inkomen van de gemeente in acht jaar met maar liefst 11.000 dollar. Dat is gemiddeld een ruime 0,2 procent inkomensgroei. Ook ontstond er in die periode per megawatt opgesteld vermogen een halve baan.
Advertentie
Winddelen maakt stroomprijs spotgoedkoop. Bereken jouw voordeel.
Een windmolenpark met een typisch volume van 250 megawatt zorgt dus voor zo’n 125 banen en 2,75 miljoen dollar die in de zak van lokale bewoners terechtkomt.
De lokale bewoners profiteren van opdrachten voor het bouwen van de molen, de inkomsten voor het leasen van land voor de molens, en indirecte inkomsten bijvoorbeeld voor lokale supermarkten die nieuwe werknemers voorzien van broodjes. En als de windmolens eigendom zijn van bewoners zelf vloeien de inkomsten voor de geproduceerde elektriciteit ook terug naar de lokale economie.
De aangetoonde economische groei is een welkome uitslag in een tijd waarin de banen in Amerika nog altijd niet voor het oprapen liggen. Ook steeds meer natuurorganisaties moedigen onderzoek naar de economische voordelen van windmolens aan, naast het benadrukken van milieuargumenten.
Bron: renewableenergworld, greentechmedia.
Lees ook:
Harige zonnepanelen twee keer zo efficiënt
Bereken je voordeel met winddelen
De 9 grootste mythes over zonne-energie

Over de schrijver

1 reactie op “Onderzoek: windmolens hebben positief effect op lokale economie”

  1. Weer zo'n open deur. Dus volgende keer kerncentrale heeft "een positief effect op de economie".
    Zo komt de site wel vol en raken zinnige berichten verloren.

Reacties zijn uitgeschakeld.