GROW: kleding van zeewier, bloemen of fruitafval

Ik ben een groot fan van kennis opdoen en nieuwe dingen leren, dus als ik uitgenodigd word voor een tour door het Fashion for Good museum in Amsterdam zeg ik geen nee. In de nieuwe expositie GROW draait alles om nieuwe, innovatieve materialen. Van katoen dat in het laboratorium gekweekt wordt tot verf van algen, leer van paddenstoelen en stoffen van fruitschillen. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt ontwikkeld, allemaal met het oog op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de kledingindustrie.  

Polyester en microplastics

Die industrie leunt momenteel zwaar op synthetische stoffen. Zo bestaat 60% van onze kleding (deels) uit polyester, dat gemaakt wordt van olie. Polyester laat zoveel microplastics los dat we er per jaar 50 miljard plastic flessen van zouden kunnen maken. Daarbij duurt het ook nog eens meer dan 200 jaar voordat het materiaal enigszins afgebroken is. Ik zeg enigszins, want de microplastics zullen voor altijd op de aarde achterblijven. Tijd dus om deze synthetische stoffen te vervangen door natuurlijke materialen met een zo klein mogelijke milieu impact.

Grow

Natuurlijke materialen

Wat zijn natuurlijke materialen eigenlijk? Simpel gezegd, zijn het materialen die op de één of andere manier van een levend organisme stammen. Denk aan katoen, wol of hennep. Maar ook aan nieuwere materialen zoals mycelium (gemaakt van schimmeldraden). Vaak denken we bij het woord ‘bio’, ‘biobased’ of ‘natuurlijk’ meteen dat het goed is voor het milieu, omdat het niet van eindige grondstoffen wordt gemaakt en bovendien afbreekbaar is. Maar ook biomaterialen hebben milieu impact. Zo zijn er grote lappen grond en vele liters water nodig om katoen te verbouwen. In sommige gebieden neemt de katoenteelt zelfs zoveel water in beslag dat er niet genoeg schoon drinkwater overblijft voor de plaatselijke bevolking. Waterstress noemen ze dat.

Katoen uit het lab

Het Amerikaanse bedrijf Galy werkt aan een oplossing met katoen uit het lab. Het wordt uit cellen gekweekt, groeit tien keer sneller dan katoen van het land en heeft 80% minder water nodig dan regulier katoen. Je kan het bovendien overal kweken, onafhankelijk van het klimaat, en het stoot minder broeikasgassen uit. Vorig jaar won het de jaarlijkse Global Change Award. Maar dit is natuurlijk niet de enige ontwikkeling waar aandacht aan besteed wordt bij GROW.

Grow

Stoffen van fruit

Zo zijn er stoffen, die gemaakt zijn uit verschillende (afval)stromen. Denk aan textiel, dat aanvoelt als nylon, maar gemaakt is van het afval van citrusfruit waar de suikers uitgehaald worden om een viscose-achtige draad van te maken. Of een materiaal, dat nog het meeste doet denken aan de stof van een sweater of joggingbroek en afkomstig is van de stam van de bananenboom. Er zijn materialen gemaakt van kapok, eucalyptus en zeewier. Stoffen die geverfd zijn met algen of een antibacteriële coating hebben van pepermunt.  En er is een ‘donsjas’, die gevuld is met bloemen en super comfortabel aanvoelt.

De tentoonstelling GROW is het hele jaar nog te zien in Fashion for Good in Amsterdam. Maak vooraf wel even een reservering.

Let jij bij de aankoop van kleding op het materiaal waar het van gemaakt is? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver