Guerilla camping brengt stadsbewoners bij elkaar

Een tijdelijke camping midden in de stad, bevolkt door stadsbewoners: dat is de Buurtcamping, die de gekste combi’s van mensen tot elkaar brengt.

Net als in het Rembrandtpark en het Noorderpark ontstond er afgelopen zomer een klein gemoedelijk dorpje in het Oosterpark, midden in Amsterdam. Bewoond door yuppen, daklozen, druktemakers, muurbloempjes, kinderen en senioren. Samen zorgde zij voor de fantastische vormgeving en het programma. Als echte stadsguerilla’s geven de bewoners zo zelf vorm aan de stad. Campingbeheerder Jesse Jorg van We The City:

“Je ziet nu vaak dat de publieke ruimte in een stad aan de tekentafel ontworpen is. Ik wil mensen stimuleren om de stad te zien als een canvas dat ze zelf in kunnen kleuren. Mensen beschouwen de publieke ruimte vaak als een plek waarvan de vorm bepaald wordt door de gemeente, maar er zijn veel meer mogelijkheden voor die ruimte dan mensen denken,” aldus Jesse Jorg.

De Buurtcamping is zeker niet het enige initiatief dat stadsbewoners op nieuwe manieren in verband met elkaar wil brengen. Het initiatief past in een bredere trend, waarbij tuinieren wordt ingezet om stadsbewoners bij elkaar te brengen, maar ook varkens en zelfs tosti’s.

Van de Buurtcamping is ook een korte film gemaakt. Filmster Niki Boomkens schetst een mooi sfeerportret, en interviewde Jesse Jorg:

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020