Guerilla’s fleuren wijk op met zaadbommen

56168 626 418 Scale
Foto: Wikimedia Commons

Zie jij ook wel eens braakliggende terreintjes of een oersaai plantsoen? Met deze simpele ‘Guerilla Gardening’- methode kan je jouw wijk een stuk fleuriger maken.

[adrotate group=”1″]

Veel heb je er niet voor nodig:

* Een kleine zak potgrond of zaaigrond.
* Een halve kilo klei in poedervorm
* Drie tot vijf pakjes zaad van inheemse bloemen als klaprozen, korenbloemen, goudsbloemen, margrieten, juffertjes-in-het-groen. Let er op dat je winterharde bloemen kiest, die al in maart of april mogen gezaaid worden en tegen een vorstprik. Je kan natuurlijk ook zaden van bloemen uit je eigen tuin gebruiken!

Hoe werkt het?

Meng vijf eenheden klei met één eenheid potgrond en de zaadjes. Benevel met de plantenspuit tot je een kneedbare kleibol krijgt. Verdeel deze grote bol in kleinere balletjes van twee tot drie centimeter doorsnede. Laat deze een paar dagen drogen, binnen of op je terras, maar niet in de zon.

Tip: Laat kinderen meehelpen: die vinden balletjes draaien geweldig en deze gooien waarschijnlijk nog leuker

Drop tha bomb!

Omdat een zaadbom een stuk zwaarder is dan een handvol zaadjes kun je lekker ver gooien. Ga op zoek naar kale, onbenutte stukjes in de buurt. Bijvoorbeeld een leeg plekje aarde onder een boom, een braakliggend terrein tussen twee huizen of een kale spoorberm.  Let er wel op dat je de zaadbommen niet dropt op plekken waar het gras regelmatig gemaaid wordt , dan hebben de bloemen natuurlijk geen schijn van kans.

Onthou waar je de bommen gegooid hebt en ga over een paar maar maanden kijken wat het resultaat van jouw guerilla-actie is!

Voor meer informatie over rebels tuinieren in Nederland, bezoek de website van de GuerillaGardeners.

Bronnen:

Guerillagardeners

Groenland

Lees ook:

Guerilla Garderners plegen aanslag met zaadbom op Earthday

1 mei: guerilla-actie met gratis zonnebloemen helpt stadse bijen

Over de schrijver

5 gedachten over “Guerilla’s fleuren wijk op met zaadbommen”

  1. Bedankt voor deze post! Ik was vandaag al aan het denken aan zaadbommetjes, maar ik dahct: dat zal wel ingewikkeld zijn. En hier krijg ik het recept zo onder mijn neus! Ga ik doen met de kinderen, misschien doen we er nog wat zelfuitzaaiende groentezaadjes bij..

  2. Tomaten zijn oorspronkelijk ook niet inheems. Liggen overigens wel in maart naast de aarbeien uit Verweggistan. Omdat de verwende klant dat eist. Komt per vrachtwaggel hierheen. Behalve nu, de zooi staat vast in Noord-Frankrijk. xD

  3. De meeste genoemde bloemen zijn niet inheems, maar komen uit Zuid Europa. Overigens vind ik het wel een goed idee – lekker de boel opfleuren in plaats van die saaie perkjes. En de bijen en vlinders maakt het niet uit waar de bloemen vandaan komen.

Reacties zijn gesloten.