Gunstige noordenwind op komst

WindmolensGastblog door: Dylan de Gruijl – Fijn nieuws uit het hoge noorden: windenergie op zee of land levert ten minste tien keer meer permanente banen op dan kolencentrales. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoeksbureau Ecofys in opdracht van Greenpeace, dat vandaag is gepubliceerd. Greenpeace ketent zich voor even niet vast een kolencentrales, maar gooit het over een andere boeg. Objectieve berekeningen laten namelijk zien dat de provincies Groningen en Friesland hun geld het beste kunnen inzetten op windmolenparken voor de Nederlandse en Duitse kust. Dat garandeert tot 14.000 groene banen in een regio waar het economisch niet bepaald bruist van de activiteit.

In de voetnoot staat wel dat de overheidscondities voor vergunningverlening moeten verbeteren en voorrang voor groene stroom op het energienet een vereiste is. Maar dat zijn kleinigheden waar vanzelf een oplossing voor komt. Het rapport van Geenpeace is voer voor het debat over de toekomst van de energievoorziening in Nederland. Zetten we in op kolencentrales met CO2-opslag, kernenergie of investeren we toch grootschalig in werkelijk duurzame alternatieven?

Om daar meer inzicht in te krijgen verwijzen we je ook graag naar geschiedenis volgens YouTube. Investeer 300 seconden om door 300 jaar historie van fossiele brandstoffen te racen. De animatie heeft alles van een goede speelfilm: goed script, bad guys, helden én een happy end.

Over de schrijver

4 reacties op “Gunstige noordenwind op komst”

 1. Ik vindt dit wel goed van greenpeace nu niet de focus legt op wat niet, maar op wat wel. Positieve benadering werkt altijd stukken beter en het is ook aannemelijker dat er naar wordt geluisterd.

 2. Je kunt natuurlijk veel beter werken aan windparken dan aan kolencentrales
  Maar de windparken voor de Groningse kust gaan echt uitsluitend door Duitsers gebouwd worden, van het Duitse bedrijf Bard.
  Die bouwt die windparken voor eigen rekening, om later de stroom te verkopen aan de hoogstbiedende.
  Het is nu al bekend dat ca 20 tot 25% van de bouwsom wordt uitgegeven aan produkten en diensten van Nederlandse bedrijven. En dat is het maximum. Bard houdt het liefst alles zelf in eigen hand, dat is namelijk goedkoper.

  Het nederlandse scheepvaart bedrijf Wagenborg gaat de complete logistiek doen van windmolen onderdelen uit de Bard Fabriek bij Emden, naar de tijdelijke opslag in de Eemshaven, en daarna precies Just in Tine naar de bouwlocatie op de Noordzee

  Het Roermondse SIF levert stalen buizen van 100 m lang voor de fundering.
  Zij zijn een van de weinigen die 100 m lange buizen met een wanddikte van 10 cm kunnen lassen

  Dat is het wel zo 'n beetje.

  Het echte happy end is als we zelf windparken in de eigen regio gaan bouwen, dan levert de wind ons zelf geld op
  Maar dat werkt alleen voor burgers die zelf mee willen doen

Reacties zijn uitgeschakeld.