Haaien kunnen tempo van overbevissing niet bijbenen en worden bedreigd

Verse haaievinnen drogen in Hong Kong. Foto: wikimedia commons

Naar schatting sterven er elk jaar 100 miljoen haaien door visserij. Dit is een ernstige bedreiging van de haaienpopulatie. “Er moet meer gebeuren om haaien te beschermen, om te voorkomen dat veel haaiensoorten de komende tijd gaan uitsterven.” aldus Boris Worm, professor Biologie aan de Canadese universiteit Dalhousie. Haaien zijn volgens Worm net mensen: ze worden laat volwassen en hebben relatief weinig jongen. Ze zijn dus gevoeliger voor overbevissing dan veel andere zeedieren. Worm: “Haaien kunnen gewoon het huidige tempo van uitbuiting niet bijhouden.”
Professor Worm heeft samen met collega’s schattingen gemaakt van het aantal haaien dat elk jaar gevangen wordt. Het getal ligt ergens tussen de 63 en 273 miljoen, goed voor 6,4 tot 7,9 procent van de totale populatie.
Haaien worden vooral gevangen om hun vinnen. In Azië zijn haaienvinnen een delicatesse. Vissers snijden vaak de vin van gevangen haaien af, en gooien het gewonde dier terug in zee, waar het sterft.
Het goede nieuws is dat nu in Bangkok van 3 tot 14 maart een conferentie gaande is van de Conventie voor Internationale Handel. Op deze conferentie worden ondermeer regels afgesproken over de bescherming van dieren. Een aantal haaiensoorten, waaronder de hamerhaai, staan ook op de agenda
Bron: Trouw, Sciencedaily
Lees ook
Haaien houden van AC/DC hardrock
Haaienmolecuul blijkt effectieve ziektendoder bij mensen
6 nieuwsitems die je gelezen moet hebben

Over de schrijver