Haaien molecuul doodt menselijke ziektes

2437521787 8D5E5296De
Foto: Egar2C, Flickr

Wetenschappers hebben ontdekt dat een speciaal molecuul uit haaien mensen kan beschermen tegen ernstige ziektes als hepatitis B.

Haaien zijn opmerkelijk resistent tegen ziektes. Dit hebben ze ondermeer te danken aan squalamine, een molecuul met anti-bacteriële eigenschappen. Van het molecuul is al bekend dat het menselijke kankers kan bestrijden en werkzaam is tegen een bepaalde oogziekte. Nieuw onderzoek lijkt erop te wijzen dat het ook effectief is tegen leverziektes, zoals hepatitis.

Michael Zasloff, de wetenschapper verantwoordelijk voor het onderzoek, testte squalamine op verschillende ziektes die de lever beschadigen, waaronder hepatitis B, dengue en gele koorts. Zasloff mat een sterke effectiviteit.

In haaien zijn meer vormen van hetzelfde molecuul te vinden die mogelijk tegen andere ziektes beschermen. “Ik denk dat we ooit mensen een middel kunnen indienen waardoor we organen tegen een aantal virussen resistent maken”, aldus Zasloff.

Het duurt nog een tijdje voordat we squalamine injecties kunnen verwachten: het onderzoek moet nog getest worden bij mensen.

Bron: Livescience

Lees ook

Werk beter, neem je hond mee

De crisis te lijf door energie te besparen

4 schokkende feiten over hazelnoot pasta

Over de schrijver

2 gedachten over “Haaien molecuul doodt menselijke ziektes”

Reacties zijn gesloten.