Haaienlotion tegen huidkanker?

StormyDog, Flickr.com
StormyDog, Flickr.com

In Nederland krijgen zo’n zes op de tien mensen te maken met huidkanker en als het aan Australische wetenschappers ligt, dan neemt dat aantal in de komende jaren snel af. Zij hopen namelijk het geheim van de haai te ontrafelen, die ook veel tijd in de zon doorbrengt, soms zelfs bruin wordt, maar nooit last krijgt van huidkanker.

Bijzonder
Het is niet gebruikelijk dat vissen verkleuren als ze lange tijd in de zon doorbrengen. Dit gebeurt normaal gesproken alleen bij zoogdieren. Het California State University Shark Lab heeft echter onderzoek gedaan naar het verkleuren van haaien en daaruit bleek dat met name UV-straling ervoor zorgt dat de hoeveelheid melanine in de huid sterk toeneemt. Melanine is pigment; des te meer pigment in de huid, des te sterker deze kleurt.
Haaienlotion
Deze verkleuring heeft echter nog nooit geleid tot huidkanker bij haaien. Michael Sweet, onderzoeker van de School of Biology van New Castle University vertelt: “Haaien lijken heel goed bestand te zijn tegen schade aan de huid en huidziekten. Ik weet niet hoe dat komt, maar dat is wel iets dat we moeten onderzoeken. Er is al vaak geprobeerd om haaien huidkanker te geven, maar dit is tot nu toe nog nooit gelukt.’ Door uit te zoeken hoe het komt dat de haai zo goed bestand is tegen de zon, hopen de wetenschappers een soort ‘haaienlotion’ te ontwikkelen die de menselijke huid ook tegen de zon kan beschermen.
Bronnen: Stichting Melanoom, Daily Mail
Lees ook:

Huidkanker onder vrouwen verachtvoudigd

Jong en gezond dankzij avocado’s
7 manieren om voldoende vitamine D binnen te krijgen
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.