Waarom met je haar vast slapen beter is voor het milieu

Mijn oma sliep altijd met een vlecht. Zelf sliep ik altijd met los haar, tot ik een paar jaar geleden las dat je haar minder beschadigt en voller lijkt als je het ‘s nachts in een losse knot op je hoofd doet. Sindsdien doe ik dat regelmatig, al is er ‘s ochtends vaak nog weinig over van die knot, maar dat terzijde. Laatst kwam ik erachter dat slapen met je haar vast niet alleen goed is voor je haar (en je huid), maar dat het ook beter is voor het milieu. Dat zit zo.

Voller haar

Mijn kapper heeft me ooit het advies gegeven om mijn haar zo weinig mogelijk te kammen of te borstelen, omdat het daar -in mijn geval- pluizig van wordt. Als ik met mijn haar los slaap, is dat een lastige opgave. Niet omdat het dan slordig zit (dat maakt me niet zoveel uit), maar omdat er dan klitten in zitten die je er niet uitkrijgt zonder kam of borstel. Met name achter op mijn hoofd waar ik de hele tijd op het kussen heb gelegen, kan het een puinhoop zijn.

Een mogelijke oplossing hiervoor is het aanschaffen van een zijden kussensloop: hierdoor klit en slijt je haar minder en krijg je minder pluis als je krullen hebt dan bij een katoenen kussensloop (en het is ook nog eens beter voor je huid schijnt). Een andere optie is om met een zijden sjaaltje om je haar te slapen. Maar mijn oplossing is sinds een paar jaar om mijn haar in een losse knot op mijn hoofd te binden. Met een scrunchie, want dat zit minder strak dan een elastiekje, beschadigt je haar minder en trekt minder aan je hoofdhuid. Bijkomend voordeel is dat je haar ‘s ochtends meteen voller valt.

Beter voor het milieu

Dat met je haar vast slapen (dat kan ook in een losse vlecht natuurlijk) ook goed is voor het  milieu bedacht ik pas later. Maar volgens de Amerikaanse dermatoloog Dendy Engelman zijn losse haren een magneet voor stof, pluisjes en ander vuil. Niet alleen heb je hierdoor een verhoogde kans op puistjes (omdat je vieze haar vaker over je gezicht valt, zeker als je een pony hebt), maar al dat vuil zorgt er ook voor dat je vaker je haar moet wassen. En dat is nou precies niet goed voor het milieu (ook niet voor je haar en hoofdhuid trouwens).

Met het wassen halen we vaak niet alleen vuil weg, maar ook de natuurlijk oliën die we nodig hebben om ons haar er gezond en glanzend uit te laten zien. Warm water en zeep (ook shampoo) drogen je huid en haar namelijk uit. Om dit weer recht te trekken, heb je verzorgings- en stylingproducten nodig die je haar weer vies maken, waardoor je weer vaker moet wassen. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, die onnodig veel geld kost en die slecht is voor het milieu.

Niet alleen omdat we met het wassen van ons haar water gebruiken, maar ook omdat shampoo en conditioner over het algemeen microplastics en chemicaliën (sulfaten, siliconen en parabenen) bevatten, die we met groot gemak elke ochtend het doucheputje in laten stromen om ze vervolgens weer binnen te krijgen via kraanwater of eten. Want die microplastics kunnen we er nog niet goed uit filteren. En dan hebben we het nog niet over de plastic flessen waar al die producten in zitten.

Voordelen minder vaak je haar wassen:

 • Het is beter voor je hoofdhuid en haar (die uitdrogen van vaak wassen)
 • Het is beter voor het milieu in verband met microplastics, chemicaliën en watergebruik
 • Het is beter voor je portemonnee, omdat je minder verzorgings- en stylingsproducten nodig hebt én je shampoo langer mee gaat als je het niet meer dagelijks gebruikt

Tips om minder vaak je haar te wassen:

 • Minder vaak wasse,n is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer het langzaam af te bouwen door bijvoorbeeld van elke dag naar om de dag te gaan. En dan van om de dag na één keer in de drie dagen etc. Zelf zit ik inmiddels op een keer per week (iets wat ik in het begin niet voor mogelijk had gehouden, want ik heb best een vette hoofdhuid). Wees daarin niet te streng voor jezelf: soms doe je wat langer zonder wassen en soms wat minder lang. Dat heeft te maken met allerlei factoren, waaronder bijvoorbeeld sporten, zwemmen in de zee of een hittegolf.
 • Probeer overdag minder aan je haar te zitten. Als dat niet lukt, omdat het voortdurend in je gezicht valt, zet het dan vast met een speldje of elastiekje. Doe dat wel losjes, want het kan je haar beschadigen als je het te strak vastzet.
 • Als je haar ‘echt’ niet meer kan voor je gevoel, ziet het er vaak nog wel goed uit als je het in een knot (of paardenstaart of vlecht) op je hoofd draait. Je kan natuurlijk ook een hippe pet of hoed dragen. Want uiteindelijk wil je de pauzes tussen het wassen wat verlengen, dus probeer het wassen nog een dag uit te stellen.
 • Spoel je haar na het douchen na met koud water: dat is goed voor de doorbloeding van je hoofdhuid en het brengt een mooie glans. Ook dit is in het begin even doorzetten, maar het went snel als je het ‘gewoon’ doet en stopt met het verspillen van te veel gedachten eraan (daar wordt het over het algemeen niet makkelijker van). Zelf vind ik het nu heerlijk om koud af te douchen en kijk ik er zelfs naar uit, omdat het me een energy boost geeft en me ‘wakker’ maakt.  
 • Gebruik niet teveel styling producten, want daarmee maak je je haar eigenlijk meteen weer vies en sta je 1-0 achter.
 • Slaap met je haar vast (losse vlecht of losse knot met een scrunchie) om te voorkomen dat je losse haar al dat vuil aantrekt (dat je er vervolgens weer uit wilt wassen).
 • Als je dan gaat wassen, gebruik dan natuurlijke producten zonder microplastics. Je kan met beat the microbead app checken of jouw favoriete shampoo microplastics heeft. Je kan ook kiezen voor een natuurlijke shampoobar of conditionerbar, dan heb je ook geen plastic verpakking en doe je extra lang met je product. Realiseer je wel dat natuurlijke producten (zonder sulfaten, siliconen en parabenen) vaak minder schuimen. Maar dat betekent niet dat ze minder goed schoonmaken!
 • Eet gezond voor een gezonde haardos: veel groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten en weinig bewerkt eten vol suikers, zout en vet.

Wat zijn jouw ervaringen en tips om minder vaak je haar te wassen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook over de trend om niet te douchen en geen zeep te gebruiken.

Over de schrijver

4 gedachten over “Waarom met je haar vast slapen beter is voor het milieu”

 1. Ik heb kort haar. Ik spoel het alleen met water, 1x per week onder de douche. Afhankelijk van het weer en hoe het zit haal ik vochtige handen door mijn haar, bij de wastafel. Borstelen of kammen doe ik ook niet meer. Als ik kriebel voel door los zittende haren, dan trek ik het er met beleid uit met mijn handen. Boven de prullenbak, of buiten dan hebben de vogels mooi nestmateriaal. Met shampoo ben ik een aantal jaren geleden van de ene dag op de andere gestopt.
  Het bevalt mij zo best.
  Ik was me ook niet meer met zeep. Behalve mijn handen, om ze goed te kunnen ontsmetten gebruik ik daar wel zeep voor, of een tube Weleda Sensitive Amandel douchecreme: dat schuimt tenminste niet en mijn huid voelt prettig aan: zacht.

  1. Dank voor het delen! Mijn kapper geeft mij ook altijd het advies om niet meer zoveel te kammen, maar met langer haar is het soms toch echt onontkoombaar wil je niet met klitten rondlopen. Leuk om te horen over je ervaringen zonder zeep. Er zijn steeds meer mensen die hiervoor kiezen en met water krijg je de boel ook prima schoon!

 2. Sinds meer dan 2 jaar gebruik ik helemaal geen shampoo meer. Ik heb best een vette huid en had gauw last van jeuk op mijn huid. Als overgang heb ik een paar maal 1 x per week gespoeld met appelazijn, en dat verder afgebouwd. Nu spoel ik mijn (korte) haar om de 3 dagen met niet te warm water en laat het aan de lucht drogen. Bevalt prima, het valt goed.

  1. Oh wow, wat goed om te horen. En goede tip om af te bouwen met behulp van appelazijn. Wie weet kom ik ook nog op dat punt dat ik helemaal geen shampoo meer nodig heb, maar ik vind van 1x per dag naar 1x per week al een hele stap vooruit.

Reacties zijn gesloten.