Haarlokken voorspellen hartaanval

Hair Simon
Foto: Flickr Cc/Simon Cocks

Voorspellen of iemand een vergrote kans heeft op een hartaanval? Neem een paar haarlokken en wetenschappers vertellen het je. Een klein stukje haar en de hoeveelheid cortisol, een stresshormoon in het lichaam, daarin geven een goede indicator van de hoeveelheid stress die iemand de afgelopen tijd heeft gehad.

Het is de eerste keer dat wetenschappers komen met een manier om chronische stress te meten. Nu is te zien aan een haar van zes centimeter hoeveel stress je in het afgelopen half jaar had. Haar groeit namelijk gemiddeld één centimeter per maand.

Haarlokken
Stress is in het algemeen niet al te best voor de gezondheid. Dat weten we eigenlijk al heel lang. Ook intuïtief. Familieproblemen, financiële problemen, ziekte, gebrek aan tijd of relatieproblemen, allemaal zijn het redenen om goed in de stress te schieten. Maar stress meten is best een moeilijk proces. Nu is daar de haartest: jouw lokken kunnen namelijk heel goed aangeven hoeveel stress je hebt gehad.

De haarlokken van meer dan vijftig mannen met een ziektebed en hartaanval werden vergeleken met die van meer dan vijftig andere mannen met ook een ziektebed maar zonder hartaanval. Alle onzekerheden en menselijke verschillen megenomen in het onderzoek, was er nog steeds een significant verschil tussen de haren van de mannen. Het cortisol-gehalte van de mannen met hartaanval was wel degelijk veel hoger. Terugberedeneerd kan dus vastgesteld worden dat een hoge portie cortisol (en dus stress) in het haar zeker een aanwijzing geeft voor risico op hartfalen.

Goede stress
Stress is pas slechte stress als we er ook echt last van hebben. Alles is teveel. We raken overbelast, we vragen ons af of we alles nog wel aankunnen. Elke uitdaging, alle aanvallen op ons welzijn zijn stressmomenten, maar sommigen zijn goed voor je, ze krijgen je aan het werk. Zonder deze stress zou ons leven maar saai en leeg zijn. Maar als het mentaal en fysiek het leven beïnvloedt, is stress wel degelijk gevaarlijk.

Lees ook:

Geen tijd, toch lekker eten
Leef langer door slechte gewoontes te veranderen
Man leeft jaar zonder geld en wil niet meer terug

Over de schrijver

1 reactie op “Haarlokken voorspellen hartaanval”

  1. Teveel stress kan ook leiden tot het verzwakken van je darmwand waardoor schimmels in je systeem in plaats van alleen in je darmen terecht komen.
    Kalknagel, hooikoorts, jeukende huid, eczeem en haaruitval zijn een aantal symptomen daarvan.
    Kan ook door veelvuldig gebruik van antobiotica en e nummers in voeding komen.

    Gebruik homeopatische probioticum en check http://www.candida.nl.
    Hier lopen veel mensen mee rond zonder dat zij dit weten.

Reacties zijn uitgeschakeld.