Wat zijn de oorzaken van haaruitval en wat kun je er aan doen?

Het is normaal om elke dag zo’n 50 tot 120 haren te verliezen, maar soms zijn het er veel meer. Haaruitval kan gewoon weer overgaan, maar als het langer aanhoudt, is het goed om naar de oorzaak en de mogelijke oplossing te zoeken. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Haaruitval; je volle haardos verdwijnt

Haaruitval is ontzettend vervelend, want we willen allemaal een mooie volle haardos. Er zijn perioden in het jaar, bijvoorbeeld in de herfst, dat je standaard wat meer haar verliest. Dat is vervelend, maar niets om je zorgen over te maken. Alleen als het langer aanhoudt dan normaal, is het verstandig om op onderzoek uit te gaan. We hebben het dan niet over erfelijke kaalheid, of extreme kaalheid, maar over (voor jou) abnormaal haarverlies. Contact opnemen met je huisarts is in elk geval altijd een verstandige stap. Haaruitval kan allerlei oorzaken hebben; hormoonschommelingen, ziekten, medicijnen, ijzertekort, slechte bloedcirculatie, een erfelijke aandoening, of stress.

Stress heeft invloed op je hele lichaam

Een lange periode van stress heeft impact op je hele lichaam en dus ook op je haar. Door stress stoppen de haarwortels tijdelijk met groeien en komen ze in de rustfase van de haargroeicyclus terecht. Dit kan een aantal maanden, tot een aantal jaren duren, afhankelijk van de hoeveelheid en duur van de stress.

Geleidelijke hormoonschommelingen

Haaruitval kan ook geleidelijk gaan door hormoonschommelingen. Als je schildklier niet goed werkt, wordt je stofwisseling trager en kan je haar uitvallen. Als je ook andere symptomen hebt, kun je in overleg met de huisarts je bloed laten onderzoeken. Dan weet je zeker waar het aan ligt.

Gezonde voeding

Ook door een gebrek aan vitaminen, mineralen kun je haar verliezen. Het is een inkopper, maar een gezond eetpatroon is natuurlijk de basis. Eet voldoende eiwitten, vitamines, zink en omega-3 vetzuren. Dat betekent veel groente, fruit, vezels en vis. Eet je plantaardig, dan kun je je voeding aanvullen met extra vitaminen- en mineralenpreparaten. Of je tekorten hebt, kun je met een bloedonderzoek achterhalen.

Verschillende middelen te koop

Er zijn veel verschillende middelen tegen haaruitval te koop. Het is altijd aan te raden om deze in overleg met je huisarts of dermatoloog te gebruiken. Zo weet je zeker dat je de juiste producten gebruikt.

Natuurlijke producten tegen haaruitval

Bij haaruitval kun je het beste een natuurlijke shampoo en crèmespoeling gebruiken, zonder chemische toevoegingen. Was je haar ook niet dagelijks, maar twee of drie keer per week. Dat is echt ruim voldoende. Föhnen, een stijl-, of krultang zijn niet goed voor je haar. Hier wordt je haar poreus van en breekt sneller af. Om je hoofdhuid gezond te houden, zijn er allerlei natuurlijke maskers,  die je zelf kunt maken. Je denkt misschien ook dat je haaruitval erger wordt, als je het borstelt, maar dat is niet zo. Met borstelen kun je je bloedcirculatie stimuleren, waardoor je haarvaatjes voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Ook een hoofdmassage kan goed helpen om de doorbloeding te verbeteren.

Ouderdom

Helaas wordt je haar met het verstrijken van de jaren ook wat dunner. Dat is nou eenmaal een feit en vaak genetisch bepaald. Bij mannen en bij vrouwen gebeurt dit en daar kun je weinig aan doen, maar ook hier geldt; gezonde voeding helpt wel en eventueel kun je ook nog informeren naar de kosten voor een haartransplantatie.

Heb je tips of aanvullingen, laat het ons alsjeblieft weten.

Over de schrijver