Hack die maatschappij!

Visual: [freespace]
Visual: [freespace]
Men neme een groot leegstaand gebouw, een hoop creatieven die van aanpakken weten en een samenleving die in crisis verkeerd. En voilà: het recept voor civic hacking, zeg maar het op een wel heel onorthodoxe manier oplossen van een maatschappelijk probleem.
Het Amerikaans [freespace] is daar as we speak deze hele maand mee bezig. In San Francisco – waar anders zou je bijna zeggen- hebben ze voor $1 een pand van maar liefst 14.000 m2 gehuurd (normaal kost dat een slordige $24.000 per maand) en stellen dat beschikbaar aan creativiteit, community en civic innovation, kortom aan iedereen die de maatschappij wil hacken.
Het idee komt van Mike Zuckerman, duurzaamheidsbaas van de Zen Compound, naar eigen zeggen ‘s werelds groenste club. Een agenda voor deze maand heeft hij niet, het idee is begin deze maand geboren tijdens National Day of Civic Hacking. Het hangt er maar net vanaf wat de deelnemers willen gaan doen. ‘It’s up to people going to decide what happens’, zegt Zuckerman in een interview met Fast Co.exist.
Een inrichting was er ook [nog] niet, maar dat was snel opgelost: er is geschilderd, gegraffiti-ed en anderszins mooie dingen op muren aangebracht, al het meubilair is gekregen, evenals alle keukenapparatuur en alles wat in bv de koelkast zit, de levensgrote Boeddha en de tuinspullen.

Hoe jong ook,  het experiment heeft inmiddels de aandacht getrokken van bedrijven die op de Fortune 500 staan, de lijst van Amerika’s 500 grootste bedrijven. Ze zijn zeer geïnteresseerd in wat er gebeurt. Logisch volgens Zuckerman. ‘The business world sees grassroots innovation and what it can look like. It’s much easier to have a conversation with them about emerging trends in society and technology if it’s an experiential thing. This type of thing that is emergent and free and has massively distributed creativity only because there’s a container and a context is such an interesting message for corporate America.’
Niet onbelangrijk voor het succes is de ‘goedkeuring’ die Burning Man aan het project heeft gegeven. Ze supporten [freespace] meer dan van harte en een deel van de deelnemers zijn Burning Manners.
Ook al is alles wat er gebeurt in [freespace] tijdelijk, het ultieme doel is om het door te laten gaan, ook als het gebouw gesloten is. ‘It’s a temporary space that creates lasting change for the community’, drukt een van de initiatiefnemers treffend uit.
Lees ook:
Sociale innovatie: van piramide naar pannekoek
Ben jij ook een Walk Out Walk On
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver