Half uur extra slaap helpt kinderen al beter te functioneren op school

Met een extra half uur slaap kan een kind al alerter zijn op school. Zijn of haar aandacht is beter bij de les en ook de schoolprestaties nemen aanzienlijk toe. Een kleine aanpassing in het dag- en nachtritme van je kind kan helpen. Dit concludeert een nieuw onderzoek van een slaaplaboratorium in Quebec. De hoeveelheid slaap van 33 kinderen tussen de 9 en 11 werd gemeten door een apparaatje om hun pols. De docenten beoordeelden de kinderen overdag op alertheid en slaperigheid.

Extra slaap

De ene groep kinderen ging vijf nachten lang één uur later naar bed. De andere groep kreeg een uur eerder het seintje voor bedtijd. Zij sliepen daardoor gemiddeld een half uur langer. Docenten gaven aan dat de kinderen in de groep met extra slaap over het algemeen alerter waren, zich beter gedroegen en beter konden omgaan met emoties. De kinderen uit de groep met minder slaap waren veel minder alert en bovendien rusteloos.

Strak nachtritme

Een hoogleraar kindergeneeskunde wijst ouders er wel op dat de extra slaap voor één nacht bijna nooit de oplossing is. Pas wanneer het nachtritme structureel verandert kan het voor kinderen echt positieve effecten hebben. Vlak voor het slapen gaan tv kijken of een videospelletje spelen kan slecht zijn voor de nachtrust: elektronische apparaten worden afgeraden. ‘s Avonds nog verwachtingen hebben van je kind, zoals het huiswerk afmaken, is niet goed voor de ontspanning. Kinderen hebben een half uur de tijd nodig om zich voor het naar bed gaan te ontspannen. Dit lukt beter wanneer je ze iets voor zichzelf laat doen: zoals douchen of een boek lezen.
Bron: medicalxpress.com

Over de schrijver