Happy Towels maakt hamamdoeken waar je blij van wordt

Happy Towels zijn duurzame hamamdoeken. Deze doeken worden al eeuwen lang gebruikt in Turkse badhuizen. Sinds een paar jaar krijgen steeds meer mensen in Nederland in de gaten hoe handig ze eigenlijk zijn. Je kunt ze compact opvouwen en ze drogen snel. De hamamdoeken van Happy Towels worden met veel liefde geweven van bamboe- en biokatoengaren. Elke doek is wel 210 cm lang zodat je er helemaal op past! Als je er eentje koopt gaat er twee euro van de opbrengst naar een geweldig goed doel. We spraken Cor Sandburg over deze inspirerende onderneming.

Een terugblik

“Toen ik drie jaar geleden begon wist ik niets van hamamdoeken. Ook niet van websites en verkopen. En al helemáál niet van boekhouden, douanezaken en duurzame productie. Wél kende ik een betrouwbare wever die bereid was om speciaal voor mij wat hamamdoeken te weven en naar Nederland te sturen. Wever Metin is een telg uit een oude weversfamilie, met een aanstekelijk goed humeur.”
“Van Metin heb ik veel geleerd. Daarbij helpt het dat ik Turks spreek – vanwege de liefde heb ik ooit vier jaar in Istanbul gewoond – want Metin spreekt geen woord over de grens. In het begin heeft Metin mij erg geholpen, met uitleg en advies. Maar vorig jaar kon ik wat terug doen. Hij had namelijk een tweedehands volautomatische weefmachine op het oog, maar kreeg de financiering niet rond. Gelukkig had ik een goede omzet gedraaid zodat ik hem kon helpen. Het is een indrukwekkende machine waarop hij zichtbaar trots is. “

Duurzaamheid

“ Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor vervuiling of voor uitbuiting. Daarom houd ik me sinds vorig jaar bezig met duurzaamheid. Zo bezocht ik laatst de biokatoen-leverancier van mijn wever Metin. Ik kreeg een uitgebreide rondleiding door de fabriek en weet nu hoe van katoenplanten garen wordt gemaakt. En ook hoe biologisch katoen wordt geteeld, want dit bedrijf verbouwt z’n eigen katoen. Langzamerhand wil ik me verdiepen in de hele keten van de productie. Daarover hou ik een blog bij.”
Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Over de schrijver