Hamburg ontvouwt ambitieus plan voor autoluw groen netwerk

Hamburg, de op één na grootste stad van Duitsland werkt aan een plan om binnen 20 jaar auto’s een stuk minder belangrijk te maken in de stad. Hamburg’s “Grunes Netz” oftewel het “Groene Netwerk” gaat de groene zones die al in de stad aanwezig zijn met elkaar verbinden. Door meer voetgangers- en fietspaden aan te leggen, worden veilige en autovrije routes gecreëerd voor de inwoners.

Het groene netwerk zal in de komende 15 tot 20 jaar vorm gaan krijgen. Alle Groene zones, zoals parken, gemeenschappelijke tuinen, maar ook bijvoorbeeld begraafplaatsen zullen dan verbonden zijn door voetgangers- en fietspaden. Hierdoor kunnen bewoners en toeristen zich vrij door de stad bewegen zonder last te hebben van autoverkeer.

Voordelen van een autoluwe stad

Er zijn verschillende doelen die het stadsbestuur van Hamburg met dit project wil bereiken. Ten eerste gaat de gezondheid van de inwoners erop vooruit. Zonder auto’s in de stad verbetert de luchtkwaliteit enorm. Daarnaast zullen de Hamburgers meer gaan fietsen en lopen, wat natuurlijk ook alleen maar goed is voor de gezondheid. Verder is het groene netwerk meer dan alleen een manier om mensen van punt A naar punt B te brengen. “Wij hebben een netwerk voor ogen dat mensen in de gelegenheid stelt om activiteiten te ondernemen zoals wandelen, zwemmen, watersporten, restaurantjes bezoeken en de kalmte van de natuur ervaren midden in de stad,” zei woordvoerster van het stadsbestuur Angelika Fritsch over het project.

Daarnaast is de temperatuur in Hamburg in de afgelopen 60 jaar met 1,2 graden Celsius gestegen. De zeespiegel is in die zelfde tijd met 20 centimeter gestegen en de verwachting is dat deze voor 2100 met nog eens 30 centimeter zal stijgen. Hamburg heeft na Rotterdam en Antwerpen de grootste haven van Europa, en is dus kwetsbaar voor deze stijging. De groene zones in de stad kunnen de effecten van een eventuele overstroming verzachten, aangezien het water hier makkelijk wegloopt.

Hamburg wordt door dit project ook een stuk aantrekkelijker voor toeristen. De grootste autovrije stad van Europa op dit moment is Venetië. Ondanks dat de stad in één van de dichtstbevolkte gebieden van Europa ligt, is het bij miljoenen geliefd om haar rust. Steden met minder verkeer en meer groen trekken toeristen aan.

Autoluwe stad is trend

Hamburg laat zien dat we ook in het fietsvriendelijke Nederland nog wel wat van onze buren kunnen leren. Het plan past goed binnen de trend die we in West-Europa zien. Steeds meer steden proberen auto’s te weren en het openbaar vervoer en de fiets te promoten. Een goed voorbeeld hiervan is Kopenhagen, dat onlangs een plan lanceerde om grote fietssnelwegen aan te leggen vanuit het centrum. Maar ook bijvoorbeeld Groningen wordt vaak genoemd als één van de fietsvriendelijkste steden ter wereld.

Het ontmoedigen van de auto, en het promoten van de fiets en het openbaar vervoer heeft vele voordelen. Hopelijk volgen vele andere steden binnenkort het voorbeeld van Hamburg en Kopenhagen.

Bron: Inhabitat, Independent

*Update* in een eerdere versie van dit artikel spraken we van een “autovrije stad”, op basis van berichtgeving van Engelstalige websites. De gemeente Hamburg ontkent echter dat Hamburg autovrij wordt. Eerder is sprake van autoluw, met een ambitieus netwerk van fiets- en wandelpaden. Het artikel is hierop aangepast.

3 gedachten over “Hamburg ontvouwt ambitieus plan voor autoluw groen netwerk”

  1. De langzame wegen, zoals er zoveel op het platteland zijn, lenen zich ook goed om dit platteland weer beter te verbinden met de steden.
    Hierdoor zien de stedelingen wat buitengebied te bieden heeft aan verse producten. Hoogstam boomgaarden leveren in korte tijd veel vers fruit.
    Maar er worden ook sappen, gedroogd fruitchips en groenten, honing enz. aangeboden. Voordeel dat men kan inslaan!
    Bovendien zijn de ‘ouderwetse’ boomgaarden een belangrijke biotoop voor zelfs zeldzame soorten en ziet men nog eens iets terug hiervan in de toekomst.

Reacties zijn gesloten.