
Mark Post, hoogleraar vasculaire biologie aan de universiteit van Maastricht, ontwikkelde een hamburger die volledig uit gekweekt vlees is geproduceerd. Hij deed dit in het kader van zijn onderzoek naar de voordelen van gekweekt vlees als duurzaam alternatief voor veeteelt.
Van petrischaal naar dinerbord
De vasculair bioloog heeft stamcellen uit overgebleven dierlijk materiaal in slachthuizen gehaald. Daarna heeft hij het gekweekt met een mengsel van suikers, aminozuren, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Het resultaat is een verzameling van witte strips, elk ongeveer 2.5 centimeter lang. Post combineerde ongeveer 3000 van deze strips met in het lab gekweekt vet en maakte zo ‘s werelds eerste hamburger van gekweekt vlees.
Voordelen van puur vlees
Gekweekt vlees, tegenwoordig bekend als ‘puur vlees’, is iets anders dan imitatie vlees, zoals vegetarische soja. Dit vlees wordt daadwerkelijk geproduceerd met behulp van echt dierlijk vlees. Voordeel is dat er bij de productie maar een fractie van broeikasgassen vrijkomt. Bovendien heeft laboratoriumvlees maar 1% van de grondoppervlakte en 4% van het watergebruik nodig. Met dit vlees hoeven we nooit meer bang te zijn voor gekke-koeien-ziekte of varkenspest. Daarnaast zou het de oplossing kunnen zijn om de wereldbevolking eten te geven. Het kan namelijk op grote schaal worden gekweekt en proeft en vult net zo als ‘echt’ vlees.
Het is echter nog even wachten tot de hamburger verkrijgbaar is voor de consument. Op dit moment kost de productie van deze burger ongeveer €250.000,-. Post: “De hamburger is met de hand gemaakt en het is tijd- én arbeidsintensief. Daarom is het zo duur om het te produceren.”
Bron: couriermail.com.au, businessinsider.com
Lees ook
Hoe ook jouw Prius de planeet pijn doet
Sociale netwerken maken mens minder egoistisch
IDFA-film ‘Enjoy your meal’ laat je nadenken over je eigen voedsel
2 gedachten over “Hamburger van €250.000 moet wereldhonger oplossen”
Ik denk dat 'ie niet te eten is. 3000 over elkaar gelegde strips met in het lab gemaakt vet….
Hoe smaakt 'ie?
Reacties zijn gesloten.