Hamburger van kweekvlees: “Voelt als gewone burger, maar smaakt als proteïne cake”

In augustus van dit jaar werd in Londen onder grote internationale aandacht de eerste hamburger gemaakt van kweekvlees geproefd. Mark Post, wetenschapper van Maastricht University en ontwikkelaar van de burger, Josh Schonwald, een Amerikaanse journalist die schrijft over de toekomst van eten, en Hanni Rützler, een voedselwetenschapper, waren de gelukkigen die de hamburger mochten proeven.

Dierlijke proteïne cake

Volgens de experts was de textuur van de burger net als een gewone hamburger. Alleen de smaak liet nog te wensen over. Volgens Schonwald smaakte de burger als een “dierlijke proteïne cake”. Volgens Post bevat de burger geen vet. “Daar werken we nog aan”, aldus de wetenschapper.

Vlees van stamcellen

Post is al enige tijd bezig om in een laboratorium op basis van stamcellen van koeien vlees te maken. Kweekvlees is een alternatief voor vlees van echte dieren. Bij de productie komt veel minder CO2 vrij, en er hoeven geen dieren voor te sterven.

Kosten: 250.000 euro

Het evenement in Londen was bedoeld als promotiestunt. Maandag bleek dat Sergei Brin, een van de oprichters van Google, achter de financiering te zitten van de burger te zitten. De eerste hamburger kostte 250.00 euro om te maken. Brin heeft moeite met de manier waarop dieren worden behandeld en ziet dit als een veelbelovend initiatief. Ook de dierenwelzijnsorganisatie PETA heeft zich achter het project geschaard.

Kweekvlees voor vleeseters

Volgens Mark Post is het niet de bedoeling dat de kweekvleesburger vegetariërs weer tot vlees gaat bekeren. “Vegetariërs moeten vegetariër blijven. Dat is zelfs nog beter voor het milieu.” Zijn doel, aldus Post, is om “vleeseters vlees te laten eten op een milieuvriendelijk en ethische manier.”

Plantaardige burger

De Vegetarische Slager Jaap Korteweg organiseerde een afterparty na de presentatie van de kweekvleesburger. Hier werd de MC2-burger geserveerd, een volledig vegetarische burger. Volgens Korteweg is de kweekvleesburger een interessant idee, maar ingehaald door de tijd: “Inmiddels zijn we zover met de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers, dat we een vrijwel niet meer in te halen voorsprong hebben opgebouwd ten opzichte van stamcelvlees. Op die wijze kunnen we de wereld voeden tegen lage kosten, genoeg voor ieders behoefte. Onze vegetarische hamburger is niet te onderscheiden van een reguliere rundvleesburger. Daarnaast smaakt onze 100% plantaardige kip zoals echte kip volgens poeliers en culinaire fijnproevers behoort te smaken!”
Bron: NY Times, Vegetarische Slager
Lees ook
5 augustus wordt hamburger van kweekvlees in Londen gepresenteerd
“Kweekvlees uit laboratorium is gezonder dan gewoon vlees”

Over de schrijver

1 gedachte over “Hamburger van kweekvlees: “Voelt als gewone burger, maar smaakt als proteïne cake””

  1. Pingback: Natuurlijke middeltjes tegen muggen - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.