Hamvragen helpen, als je (even) niet weet wat je wil met je leven

Het kan iedereen gebeuren dat je (even?) niet weet wat je wil met je leven. Misschien loop je er al langer mee, misschien ben je ineens in een twijfelfase beland. Je gaat erover nadenken, praten en twijfelen, maar echt veel verder lijk je niet te komen. Lastig, vervelend of zelfs megafrustrerend. Hamvragen kunnen daarbij helpen.

Zou er iets zijn dat deze zoekers en twijfelaars kan helpen?

Zorg voor een goede basis

Het ervaren van een gebrek aan helderheid en richting kan tot bepaalde gedachten leiden. Wanneer je zo’n gedachte vaker hebt, kan de gedachte een overtuiging worden.

Veel zoekende en twijfelende mensen gaan dingen geloven als:

“Ik kan pas blij zijn als ik doe wat ik moet doen”

“Iedereen weet allang wat ‘ie wil doen, behalve ik”

“Ik zoek al zo lang, ik ga er nooit achterkomen”

“Mijn leven heeft pas zin als ik (weer) weet wat ik wil doen”

“Ik loop al zo lang aan te klooien, iedereen zal me wel een mislukking vinden”

“Iedereen van mijn leeftijd heeft alles al dik voor elkaar – ik loop zo hard achter”

Zo’n overtuiging gaat vervolgens (mede)bepalen hoe jij naar jezelf en de wereld kijkt, waardoor het uiteindelijk effect heeft op jouw leven. Zoals de Amerikaanse socioloog William Thomas zei: “If men define situations as real, they are real in their consequences.

Dit soort overtuigingen, hoe legitiem je ze ook vindt, verminderen jouw zicht. Alsof je met een auto door de regen rijdt en de ruitenwissers uit hebt staan. Het zicht wordt steeds minder en je hebt geen idee waar je heen moet. Uiteindelijk ga je steeds langzamer rijden, totdat je helemaal stilstaat. Tja… En nu?

SMS ‘Ruitenwisser AAN’ naar 0900-HOOFD

Het activeren van de ruitenwissers is eigenlijk vrij eenvoudig. De stappen zijn: zie je overtuigingen, accepteer dat je zich in je denken en doen hebben genesteld en besef dat het OK is om ze los te laten.

Ik zal je niet helemaal bedelven onder de metaforen, maar je kunt er als volgt naar kijken. In het begin van het proces is de overtuiging een soort ijsblokje; hard, vaststaand. Door de overtuiging goed in beeld te krijgen en te beseffen dat een ander perspectief ook mogelijk is, begint het ijsblokje beetje bij beetje te smelten. Eerst wordt het water, om uiteindelijk te verdampen en op te gaan in de atmosfeer.

Zo’n proces kan soms wat tijd nodig hebben, onder andere omdat overtuigingen meerdere lagen kunnen hebben.

Nieuwe ruimte

Met het loslaten van die ideeën, creëer je een nieuw vertrekpunt. Wanneer je de behoefte aan een concreet actieplan en voorspelbare resultaten los kunt laten en de situatie vanuit vertrouwen benadert, ontstaat een ruimte waarin je op een nieuwe manier naar jezelf kunt gaan kijken.

Om dit proces van (opnieuw) naar jezelf kijken makkelijk en leuk te maken, heb ik onlangs een kaartenset ontwikkeld: Hamvragen.

Ontdek wat je drijft met Hamvragen

Hamvragen is een kaartenset die bestaat uit 70 vragen die ingaan op drijfveren, passies, talenten en dromen. Iedere vraag werpt een ander licht op wie jij bent, waardoor je steeds iets anders ontdekt. Gaandeweg ontstaat er meer en meer helderheid en voor je het weet, ervaar je weer meer richting.

Hamvragen is op allerlei manieren te gebruiken. Je kunt de vragen aan jezelf stellen, maar ook aan een ander. Ook wordt de set veel gebruikt door stellen en families die elkaar en zichzelf zo op een andere manier leren kennen.

Om de lancering van Hamvragen te vieren, verloot HetkanWEL een set Hamvragen onder de lezers. Laat om kans te maken een reactie achter en wie weet ben jij de gelukkige!

PS Geen zin om te wachten? Met de couponcode HETKANWEL krijg je 10% korting op een set. Ga naar www.hamvragen.nl om je bestelling te plaatsen.

Over de schrijver

8 gedachten over “Hamvragen helpen, als je (even) niet weet wat je wil met je leven”

 1. wat een super geweldig setje kaarten. Juist in deze tijd waar we zo veel kunnen winnen als we onszelf en anderen goed leren begrijpen. Mooi om verdieping te vinden in jezelf en met de mensen met die je hierover praat

 2. De titel van de vragen is alleen al geweldig. Zou leuk zijn om deze vragen met de mbo studenten te bespreken tijdens de lessen burgerschap of persoonlijke ontwikkeling.

 3. Wat een superfijne kaartenset! Die wil ik graag…
  Op mijn bureau heb ik altijd een stapeltje kaartjes liggen die ik weer ergens uit een magazine geknipt heb of zo. Dat stapeltje ligt er expres heel slordig bij, op mijn verder opgeruimde werkplek. Als mijn kinderen (22, 20 en 13) bij mij op m’n kamertje komen om te kletsen of iets te vragen, dan pakken ze, zonder erbij na te denken, dat rommelige stapeltje op. Ze maken het netjes en leggen het weer terug. En dan zeg ik :”pak er es een?”. Dan krijg ik een glimlach (want ze zijn er weer in getrapt) en dan geven ze ook daadwerkelijk vaak open en eerlijk antwoord op de soms zeer persoonlijke vragen.
  Mijn jongste zegt tegenwoordig vaak “nu jij ook” en dan pak ik ook een kaart met een vraag, die ik open en eerlijk beantwoord (zolang ik merk dat mijn kind nog geïnteresseerd is).
  Deze momenten zijn goud waard! En ik wil hier nog lang mee doorgaan. Dus deze set van 70 kaarten is voor mij gewoon een must have.

 4. Wat een gave kaartenset en gefeliciteerd met de lancering ervan, Thomas! Ik denk dat veel mensen met levensvragen zitten (hoor ik om mij heen). In ieder geval merk ik het aan mezelf, nu ik een bepaalde leeftijd (41) heb bereikt. Wat wil ik nu écht? Hoe kan ik dit vormgeven? Welke stappen moet ik hiervoor zetten en vooral, waar haal ik het nodige portie lef vandaan? 🙂

 5. Wat interessant! Na 2 jaar in een burn out, ben ik wel uitgepiekerd over wat nu dan? Maar een antwoord heb ik nog niet, en hulpverleners komen ook niet echt met de juiste hamvragen. Ben benieuwd hoe de kaarten hier richting aan zouden kunnen geven!

Reacties zijn gesloten.