Handige tips voor groener thuiswerken

Als er één ding is dat voor veel mensen voordelig geweest is tijdens de pandemie dan is het wel thuiswerken in coronatijd. Een groot deel van zowel werkgevers als werknemers kwam erachter dat werken vanuit huis eigenlijk best heel goed uitpakte.

Met oog op het milieu bleek het ook een slimme keuze te zijn: minder verkeer op de weg en minder verbruik van papieren bekertjes bij het koffiezetapparaat. Toch kun je het thuiswerken nog duurzamer aanpakken. Hieronder lees je enkele handige tips voor groener werken vanuit huis.

Stap thuis over op een groen energiecontract

Wat voor velen het enige nadeel is van thuiswerken, is dat je daar meer energie verbruikt. Dat is niet alleen te zien op je energierekening die stijgt, maar het heeft ook effect op het milieu. Een groot deel van de Nederlanders beschikt tegenwoordig nog over grijze energie. Nu je meer vanuit huis werkt, is het goed om eens naar je energiecontract te kijken. Wil je groener vanuit huis werken? Dan is een groen energiecontract een goede basis daarvoor. Bij de productie van groene stroom komt minder CO2 vrij en worden er geen fossiele bronnen belast, wat beter is voor het milieu. Nog beter is het om je eigen groene stroom op te wekken met zonnepanelen zodat je niet meer afhankelijk bent van de energiemarkt.

Veilige (en groene) VPN draagt bij aan duurzaam werken

Door thuis een VPN te gebruiken, kun je op een duurzame manier werken. Hoe dat precies zit? Simpel: een VPN zorgt ervoor dat je op afstand volledig beveiligd in kunt loggen op de server van je bedrijf zonder dat je daarvoor naar werk hoeft te rijden. Daarmee bespaar je al heel wat kilometers en brandstof. Het feit dat je niet meer naar kantoor hoeft te gaan om überhaupt te kunnen werken zorgt er ook weer voor dat je geen andere niet-duurzame dingen hoeft te doen (zoals ergens lunchen, koffie uit een papieren beker drinken, gebruik maken van energie en verlichting op kantoor et cetera). Daarnaast is een VPN onmisbaar om veilig te werken. Benieuwd welke (groene) VPN bij je past? Kijk hier voor een overzicht van de beste VPN’s op VPNgids.nl.

Ga voor refurbished apparatuur voor thuiswerken

Vanuit huis werken betekent dat je daar in ieder geval meestal een laptop, een extern beeldscherm en een extern toetsenbord en extra muis hebt staan. Dit zijn stuk voor stuk apparaten en gadgets die je tegenwoordig tweedehands kunt aanschaffen. Met oog op het milieu is het aan te raden om te kiezen voor dergelijk refurbished apparatuur. Refurbished apparaten zijn tweedehands producten die volledig nagekeken zijn en waar nodig gerepareerd of opgelapt zijn. Dat houdt in dat je een prima apparaat koopt waar je nog jaren van kunt genieten. Je betaalt hier minder voor dan voor een nieuw apparaat én je denkt aan het milieu. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er minder vraag is naar nieuwe apparatuur waardoor de afvalberg minder groot wordt.

Groen online door regelmatig offline te gaan

Tot slot nog een tip waar menig Nederlander niet aan denkt: om helemaal groen thuis te kunnen werken wordt het aangeraden om je internetverbinding af en toe even uit te zetten. Wat veel mensen niet weten, is dat iedere zoekopdracht op Google energie kost. Op basis van jouw vraag of zoekwoorden gaan de gigantische servers van de zoekmachine op zoek naar het beste resultaat. Dat kost ontzettend veel energie. Heb je voor je werk niet altijd internet nodig? Zet de verbinding dan een middagje uit zodat je ook niet zinloos gaat internetten. Regelmatig offline gaan is dus veel groener dan je misschien dacht.

Over de schrijver