Happy Streets verandert de publieke ruimte

Afbeelding: Happy Streets
Afbeelding: Happy Streets


Aankomend weekend is het Happy Streets weekend in Rotterdam. Van 16 tot 18 september laten verschillende Rotterdamse initiatieven zien hoe de stad verandert als je de publieke ruimte op een andere manier gebruikt. Het wordt namelijk hartstikke gezellig in de straat als er ruimte is om elkaar te ontmoeten, te spelen en gezond te bewegen.
“Tijdens dit weekend komen er allerlei enthousiaste bewoners, ondernemers, sportverenigingen en kunstenaars bij elkaar.”, vertelt mede organisator Jorn Wemmenhove enthousiast. “Samen laten zij zien hoe parkeerplaatsen en straten tot leven komen als ze worden teruggegeven aan Rotterdammers.”
Happy Streets
Happy Streets is een beweging van verschillende Rotterdammers die zich inzetten voor inclusieve, duurzame mobiliteit en beter gebruik van de publieke ruimte. Happy Streets wil mensen inspireren om anders te denken over hoe we willen leven, reizen, bewegen en ontmoeten. Dat doen ze samen met een aantal inspirerende initiatieven die dezelfde missie delen.
“We willen Rotterdammers hun stad op een andere manier laten beleven.”, zegt Jorn Wemmenhove. “ Als het geraas van auto’s er niet is hoor je bijvoorbeeld opeens hoeveel vogels er in de stad leven. We sluiten de straten tijdelijk af voor auto’s en maken zo ruimte voor nieuwe ervaringen.”
Afbeelding: Happy Streets
Afbeelding: Happy Streets


Park(ing)Day
Op vrijdag 16 september wordt iedereen wereldwijd opgeroepen om parkjes te maken van parkeerplaatsen. In Rotterdam doen ze dit jaar voor de 3e keer mee. Tussen 7.00 en 22.00 worden inwoners, kunstenaars en ondernemers opgeroepen om de stad om te toveren tot een waar paradijs. Jorn Wemmenhove:
“We veranderen maar liefst 70 verschillende parkeerplaatsen in kleine parkjes vol verassingen: van straatkunst op verborgen parkeerplekken tot groene oases.”
Walkin’Rotterdam
Op zaterdag 17 september kan je genieten van een aantal mooie wandeltours door Rotterdam. Onder begeleiding van een gids word je uitgenodigd om jouw verhalen, anekdotes en wist je datjes te delen met (andere) echte Rotterdammers. Ben je niet bekend in Rotterdam maar wil je wel graag mee luisteren? Dan ben je welkom om aan te sluiten. Tijdens de wandeling hoor je de leukste verhalen over vergeten plekken. Bijvoorbeeld over de verborgen expeditiestraten die worden gebruikt om de winkels te bevoorraden.
Jorn Wemmenhove: “ Iedereen kan deze bijzondere expeditiestraten ontdekken. Tijdens de Happy Expeditie borrel kan je ook nog eens genieten van een muzikale verwennerij.”
Afbeelding: Happy Streets
Afbeelding: Happy Streets


Open Streets
Op zondag 18 september veranderen de Goudsesingel, Mariniersweg, het Oostplein en Burgemeester van Walsumweg in Open Streets. Iedereen kan deze dag van de straat gebruik maken zoals hij of zij dat wil. Je kunt er bijvoorbeeld flaneren, hardlopen, fietsen of skaten. Tussen 9:00 en 14:00 wordt er één rijrichting in deze straten opengesteld voor voetgangers, door ze tijdelijk af te sluiten voor doorgaand autoverkeer.
“Open Streets laat goed zien hoe je een straat op verschillende manieren kunt gebruiken.”, vertelt Jorn Wemmenhove. “ Zo kan je er o.a. BMX-en of mee doen aan yoga of mindfulness. Natuurlijk kan je er ook gewoon rondlopen en fietsen. Er zijn dit jaar maar liefst 35 activiteiten verspreid over de route en er is voor elke leeftijd wel iets tofs te doen!”
De straten van de toekomst
Jorn Wemmenhove kijkt natuurlijk enorm uit naar het Happy Streets weekend, maar hij blikt ook alvast iets verder vooruit:“De manier waarop er in Rotterdam naar mobiliteit en publieke ruimte wordt gekeken verandert in rap tempo. Er is geen weg meer terug. De jongere generatie kijkt heel anders naar autobezit en er ontstaan nieuwe services. Het is logisch dat dit ook betekent dat straten veranderen. “
“Er wordt momenteel nog erg veel ruimte door te auto ingenomen. Dit zal in de toekomst veranderen. Sommige straten zullen flexibeler gebruikt gaan worden, bijvoorbeeld alleen tijdens de spits. Andere straten zullen andere functies gaan krijgen. Wij hopen vooral op veel stadsparken waar Rotterdammers elkaar kunnen ontmoeten.”
Wil jij weten over Happy Streets? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Happy Streets
Afbeelding: Happy Streets
Afbeelding: Happy Streets

Over de schrijver